Аграрії з Миколаєва та Херсона обговорили земельну реформу

16:51, 29 лис. 2019
 
Аграрії з Миколаєва та Херсона обговорили земельну реформу

Аграрії з Миколаєва та Херсона обговорили земельну реформу в рамках проєкту "Діалоги про Україну". На запитання фермерів відповідали  заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький та уповноважений президента із земельних питань Роман Лещенко.

Захід відбувався у форматі "питання - відповідь". Зі зверненням виступив голова Миколаївської асоціації фермерів та приватних землевласників Петро Шелех:

  • У світі повно не отоварених, не матеріалізованих доларів, в офшорах, в інших джерелах. І якщо вони сюди попадуть, то в українців не буде досягнута ціна на землю. Як ви відноситеся до того, що такі держави, як Ізраїль, Китай не мають обігу сільського господарських земель і там відкривається кримінальна справа на тих, хто планує його реалізувати? І є таке прислів’я: "Земля – це мати, а матір’ю не торгують". Як ви до цього відноситеся? Було чітко зафіксовано, що доступ до купівлі матимуть українці. І все.

Михайло Любченко, фермер із Вітовського району, говорить, що законопроєкт про ринок землі не захищає інтереси аграріїв.

  • У тих законопроєктах, за які ви проголосували, дуже багато недоліків. Іноземці можуть купити землю, незважаючи на те, що написано, що не можна продавати. Дуже багато помилок в цьому законопроєкті. Ви подали законопроєкт на затвердження, ваше міністерство. І тепер ви говорите "давайте робіть правку". А ви для чого потрібні?! 10 тисяч гектарів у руки! Ви не розумієте, що це продаж інтересів України?

Микола Бойчук, фермер з Вознесенська, каже, що ринок землі невигідний аграріям фінансово.

  • Якщо буде ринок, підніметься оцінка землі, підніметься орендна плата, піднімуться податки. А ціни на продукцію залишаться ті самі. Навіть нижчі, тому що будете понизувати, щоб нас  збанкротувати. Ми не зможемо вижити, ми не зможемо купити. Куплять землі ті, в кого є гроші, а ми, ті, що працюють, не зможемо. Ви хочете нас у кредити загнати? Ви нас загоните в могилу. Ми не спимо ночами!

Захід тривав дві години. Уповноважений президента із земельних питань Роман Лещенко пообіцяв аграріям передати Володимиру Зеленському усі їхні вимоги та зауваження стосовно земельної реформи.

Нагадаємо, 11 листопада на трасі "Одеса - Херсон" відбулася акція протесту. Її організували члени Всеукраїнської аграрної ради, які перекрили ділянку траси поблизу села Зелений Гай. Таким чином, аграрії протестували проти рішення уряду щодо скасування мораторію на продаж землі. Також до заходу долучились члени політичної партії "Національний корпус". Всього перекривали дорогу близько 50 людей.

_________________
Авторка: Світлана Кльосова
Оператор: Ігор Чорний