У Миколаєві відбувається відкритий Кубок Південної України з пауерліфтингу

18:15, 30 лис. 2019
 
У Миколаєві відбувається відкритий Кубок Південної України з пауерліфтингу

     Сьогодні, 30 листопада, в Миколаєві відбувається відкритий Кубок Південної України з пауерліфтингу.  На силове триборство приїхали 110  спортсменів. Серед них як початківці, так і чинні чемпіони світу.

     332 кг - вага, яку підняв 39-річний Михайло Желязко з Кривого Рогу. Чоловік у спорті  16 років. Він багаторазовий чемпіон світу, Європи та абсолютний чемпіон України. Каже, що  332 кг для нього не межа можливостей. Максимальна сума взятої за 12 підходів ваги – 870 кілограмів при власній вазі 96.
     На Кубок Південної України з пауерліфтингу зареєструвалось 110 учасників. Вони змагатимуться в різновікових категоріях. Організатор Кубку Південної України з пауерліфтингу Олександр Тарасов говорить:
- До 18-ти років – це тінейджери, до 24-х років - це юніори, відкрита категорія від 24-х років до 40 років. І після 40-ка років у нас йде категорія майстри, ветерани.
Вправ, в яких спортсмени демонструватимуть силу, також  три. Організатор Кубку Південної України з пауерліфтингу Олександр Тарасов каже: "Змагання по пауерліфтингу – це силове триборство: це присідання зі штангою, жим штанги лежачи, ось зараз на помості і станова тяга".
    17 –річний Артур Саркісян на змаганнях вперше. Пауерліфтинг для хлопця хобі. Тренується Артур  два  роки у Олександра Тарасова. Артур Саркісян розповідає: "Присів 160 в залік, 170 не зміг піднятися, через травму на жим була маленька вага – 90 - 95, сто вже не зміг. Але я хочу з кожними змаганнями показувати кращі результати".
У змаганнях також беруть участь 15 спортсменок. Олександра Астахова з Миколаєва виконує жим лежачи. Тренується дівчина 5 - 6 разів на тиждень. Паралельно займається кросфітом. Каже, що  вага в 67 з половино кілограмів  далась їй легко завдяки настрою.
     Президент федерації комітету пауерліфтингу України Богдан Воробей говорить, що цей вид спорту стрімко розвивається:
- Україна є однією з країн світу з когорти тих, які постійно ставлять рекорди. Ми можемо сказати, що ми в топ три входимо: це  Америка, це Російська Федерація і Україна. Наші спортсмени, дійсно, найкращі, вони ставлять світові рекорди і представляють нас на високому, міжнародному рівні. Пауерліфтинг травмонебезпечний, тому готуватись до змагань  слід виключно під наглядом тренера. Травми спини, травми колін, багато спортсменів рвуться – це такий спортивний сленг, розривають м’язи, спорт надзвичайно травматичний.

   Від спонсора спортивного заходу на переможця змагань чекав грошовий приз у розмірі двох тисяч гривень. Організатор Кубку Південної України з пауерліфтингу Олександр Тарасов каже:  "У кожній ваговій категорії будуть переможці, основна боротьба йде за абсолютну першість. Тобто серед всіх учасників з пауерліфтингу, три найкращі учасники будуть нагороджуватися. Перший буде нагороджуватись фінансово".
Наступний турнір з пауерліфтингу в Миколаєві відбудеться за тиждень.

Авторка: Катерина Максименко
Операторка: Юлія Філімон