Частина депутатів ОДА спробувала зняти з посади голову облради

17:42, 29 лис. 2019
 
Частина депутатів ОДА спробувала зняти з посади голову облради

Сьогодні, 29 листопада, частина депутатів Миколаївської обласної ради втретє спробувала зняти з посади голову облради Вікторію Москаленко.

Вчора (28 листопада - ред.) четверо депутатів обласної ради запросили голову облради Вікторію Москаленко на сесію. Початок – 29 листопада о 10:00. Двері сесійної зали закриті. Частина депутатського корпусу обласної ради на четвертому поверсі, в залі засідань, за зачиненими дверима вирішують питання. Журналістів не пускають.

Депутат Максим Невінчанний говорить, що за цими дверима вирішують, як зняти з посади Вікторію Москаленко

  • Гіпотетично Вікторія Вікторівна вважає цю сесію нелегітимною, то ми прекрасно розуміємо, що закривати зал і ховатися з ключами - це не вихід із ситуації. Я вважаю, що нам Москаленко необхідно, в першу чергу, знімати.

Депутат обласної ради Вадим Олабін каже, що близько 80 відсотків депутатів облради не проти зняття з посади Вікторії Москаленко, проте деякі з них "торгуються" за певні преференції.

  • Правильніше було всій обласній раді виходити з консолідованою позицією. На сьогоднішній день ми бачимо, що у нас настала певна криза і консолідованої позиції немає. Це погано, це огидно, це шкодить Миколаївщині, це шкодить усім виборцям.

Депутат Олександр Ясинський говорить, що сесію може проводити. Перший заступник голови Миколаївської обласної ради Андрій Кротов каже: якщо більшість депутатів підтримає дане рішення.

  • Є закон, який говорить про те, а регламент обласної ради, який чітко визначає, що за більшості голосів сесія може бути легітимною. Голову обласної ради повідомили, що сьогодні буде сесія. Є відеопідтвердження цього факту. Її відсутність сьогодні - це неповага до депутатського корпусу.

Після трьох годин очікування голови Миколаївської облради Вікторії Москаленко, депутати розійшлися, не провівши засідання. Депутатка Миколаївської обласної ради Тетяна Демченко каже:
- У регламенті обласної ради чітко прописано, що сесійні засідання повинні проходити в сесійній залі. Для нас загальновідомий той факт, що сесія міськради розглядала бюджетні питання за межами сесійної зали. Рішенням суду: прийняте ними рішення було незаконним. Тому ми прочекали три години. Більше чекати депутати не мають наміру. Депутати розходяться, а відповідальність за те, що сьогодні не відбулася сесія, яка була розпочата 26 листопада згідно з розпорядженням голови обласної ради Москаленко, покладається на неї, тому що її вчора попередили, що засідання почнеться о 10 годині ранку.

Голова Миколаївської обласної ради Вікторія Москаленко говорить, що сесію може призначити тільки голова обласної ради.
Ніяких сесій сьогодні не відбувається. Є зібрання депутатів, тобто група засідань депутатів, які намагаються з порушення закону, з ухвалою порушення закону провести нібито сесію обласної ради. Сесія не може бути в такий спосіб проведена і призначена, тому що відповідно до всіх законів, до регламенту Миколаївської обласної ради сесію призначає голова обласної ради своїм розпорядженням.

У пункті шостому статті 56-ї Закону України про місцеве самоврядування йдеться, що заступник голови облради може виконувати повноваження голови обласної ради. У регламенті обласної ради про скликання сесії написано: у разі невмотивованої відмови голови обласної ради та неможливості скликати ним сесію, сесія скликається першим заступником голови обласної ради. Позачергову сесію обласної ради Вікторія Москаленко призначила на третє грудня.