03.07.2020. 17:15 Місцеві вибори в умовах пандемії

3 лип. 17:15


Протягом червня 2020 року викладачі та студенти Миколаївського національного університету імені Василя Сухомлинського брали участь в онлайн конференціях “Майбутні місцеві вибори в Україні в умовах пандемії”.

Учасники, зокрема, ознайомилися з результатами дослідження КВУ: «Вибори в умовах пандемії: міжнародний досвід і рекомендації для України», які свідчать, що розгортання пандемії коронавірусної хвороби COVID-19 суттєво вплинуло на організацію та проведення виборів у світі. Понад 50 держав відтермінували голосування на більш пізній період. У той же час є країни, де змогли провести голосування в умовах пандемії.

В Україні місцеві вибори заплановано провести 25 жовтня 2020 року. Традиційно ці вибори стануть способом формування представницьких органів місцевого самоврядування. Цього року виборці під час голосування отримають по п’ять бюлетенів. Перший бюлетень – до ради об’єднаної територіальної громади (ОТГ), другий – голосування за голову ОТГ, третій – за представника влади у районній раді, четвертий – за представника влади в обласній раді, п’ятий – голосування за старосту селища. Для зручності виборців бюлетені будуть різного кольору.

Чому пандемія коронавірусу стане одним із факторів впливу на місцеві вибори в Україні?

Хто відповідає за створення безпечних умов для голосування громадян: виборців, членів комісій, кандидатів, спостерігачів?

Які є рекомендації щодо уникнення поширення коронавірусу під час роботи виборчих комісій, проведення агітації, та в зв’язку з діяльністю політичних партій і кандидатів?

Яким чином голосуватимуть виборці, хворі на коронавірус?

Гості студії:

  • політолог Віра Ярошенко,
  • журналіст Назарій Рубаняк.

Коментарі телефоном:

  • експерт Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» Вадим Головченко,
  • журналіст Віталій Тисячний.

Ведуча  - Тетяна Бакоцька.

 

Інші випуски
Більше відео