13.05.2020. 17:15 Південний Буг: висихання річки

13 тра. 17:15


Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» ініціює очищення малих річок Миколаївщини. Про це повідомили на офіційному сайті Южно-Української АЕС 4 травня 2020-го року.

У листі на адресу голови Миколаївської облдержадміністрації  О. Стадніка за підписом т.в.о. президента компанії П. Котіна пропонують внести доповнення до «Програми розвитку водного господарства Миколаївської області на 2020-2021 роки». Звернення викликане ситуацією, що виникла в басейні Південного Бугу.

З 2015 року рівень води в річці почав падати. У звернені зазначають, що через нестачу води під загрозою не лише стабільність роботи Олександрівської ГЕС, Ташлицької ГАЕС і Южно-Української АЕС. Так, на сайті Державного агентства водних ресурсів України повідомили, що через аномальні осінь і зиму 2019-2020-го років вперше за 120 років можуть обмежити права користування водою.

Згідно зі статтею 45 Водного кодексу України, за настання маловоддя права водокористувачів можуть обмежити або зміненити умови водокористування. У листі т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна на адресу голови Миколаївської ОДА О. Стадніка зазначили: «Просимо внести до «Програми розвитку водного господарства Миколаївської області на 2020-2021 роки» заходи з розчищення і впорядкування малих річок Миколаївщини з метою екологічного оздоровлення басейну річки Південний Буг і його притоків Кодими та Бакшали».

Отож, із 2015 року на річці Південний Буг працівники «Укргідрометеоцентру»  фіксують дуже низьку водність із наближенням до маловоддя. Чому річка висихає?

Чому басейн Південного Бугу має хронічний дефіцит водних ресурсів?

Яким чином розчищення малих річок Кодими та Бакшали вплине на стан водного басейну річки Південний Буг?

Які заходи потрібно вживати, щоб покращити водність Південного Бугу та забезпечити питні потреби людей?

Гість студії: доцент кафедри екологічної хімії Національного університету кораблебудування імені Адмірала Макарова Інна Тимченко.

Коментарі телефоном:

  • житель Арбузинського району, громадський активіст Василь Селявін,
  • член Миколаївської філії Національного екологічного центру України Марина Романенко,
  • директор Південної філії Інституту екології НЕЦ України, природоохоронець Олег Деркач.

Ведуча  – Тетяна Бакоцька.

 

Інші випуски
Більше відео