09.04.2020. 17:15 Чи порушують карантинні обмеження права та свободи миколаївців?

9 кві. 17:15


В Україні 6 квітня почали діяти обмеження на час карантину через пандемію коронавірусу. Вони будуть актуальними щонайменше до 24 квітня. Обмеження покликані запобігти одночасному спалаху хвороби та перевантаженню українських лікарень.

Серед головних заборон: перебувати у громадських місцях без респіратора чи маски; ходити по вулицях більше, ніж удвох (з винятками); дітям до 14 років - перебувати у громадських місцях без супроводу батьків, опікунів чи дорослих родичів; відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, лісопаркові зони та пляжі (з винятками); самовільно залишати місця обсервації (ізоляції). Ця заборона також стосується всіх людей, старших 60 років; обов’язкова обсервація протягом 14 днів після повернення з-за кордону.

Заборони запровадили постановою Кабміну. В свою чергу багато громадських активістів, юристів та правозахисників одразу ж зауважили, що деякі обмеження можуть бути неконституційними без запровадження військового чи надзвичайного стану, і фактично суперечать основним правам та свободам громадян, гарантованими Конституцією України: право на свободу пересування (стаття 33), право громадян на мирні зібрання (стаття 39), право здійснювати підприємницьку діяльність і займатися трудовою діяльністю. Ці права є у статтях 42 і 43.

У програмі "Радіодень" з’ясуємо:

 

· Наскільки законними є карантинні обмеження, що були запроваджені Кабміном;

· Чи дійсно вони порушують права та свободи громадян;

· Що робити, аби ваші права та свободи не були порушені під час карантину;

 Спікер: Руслан Пересунько, юрист, адвокат.

 Коментар телефоном: Дмитро Січко, декан юридичного факультету ЧНУ ім. Петра Могили, кандидат юридичних наук.

 Ведучий програми: Денис Бобков.

 

Інші випуски
Більше відео