07.08.2019. 17:15 Екомоніторинг Чорного моря

7 сер. 17:15


У Чорному морі вдвічі більше сміття, ніж у Середземному. 83% морського сміття - пластик. Окрім того, в воді виявили антибіотики, ртуть та хімікати зі стічних вод. Концентрації деяких речовин-забрудників перевищують безпечні норми. Тому 10% видів живих організмів опинилися під загрозою зникнення. Про це свідчать результати Спільних Чорноморських досліджень , які провели в рамках проєкту Євросоюзу «Посилення екологічного моніторингу Чорного моря (EMBLAS-Plus).

Дослідження проводили в прибережних водах України, Грузії та Росії, а також у відкритому морі в рамках проєкту EMBLAS-ІІ спільно з фахівцями Українського науково-дослідного центру екології моря та іншими партнерами протягом 2017-2019 років. Бюджет проєкту  -  1 млн 600 тисяч євро.  Дослідження виконували відповідно до вимог Рамкової Директиви про морську стратегію ЄС та з використанням найновіших методик моніторингу.

Про основні джерела забруднення й про те, яким чином можна очистити Чорне море, розповідає гість студії – голова Регіональної чорноморської мережі громадських організацій, директор регіонально-ландшафтного парку «Тилігульський» Олег Деркач.

Інші випуски
Більше відео