Мужність та майстерна тактична хитрість — у спецпроєкті «Битва за Баштанку» Суспільне Миколаїв

Мужність та майстерна тактична хитрість — у спецпроєкті «Битва за Баштанку» Суспільне Миколаїв

1 бер. 2024

До другої річниці боїв за місто Баштанка команда Суспільне Миколаїв підготувала спецпроєкт «Битва за Баштанку». Прем’єрний показ відбудеться 1 березня о 15:00 на ютуб-каналі Суспільне Миколаїв. Невдовзі стрічку покажуть ще й в ефірі усіх місцевих каналів Суспільного.

Читайте також: Відбудова Миколаївщини за два роки повномасштабної російської агресії — спецрепортаж Суспільне Миколаїв

Два роки тому місто спробували окупувати російські війська. Відсіч навалі давали бійці територіальної оборони та місцеві жителі, які разом змогли розбити колону з кількасот одиниць військової техніки противника. Того дня баштанці захопили до 40 бойових машин. 

«Баштанка – місто мого дитинства, тому розказати про героїзм місцевих жителів, які стали на оборону міста з малою кількістю зброї та змогли не тільки прогнати ворога, а і відібрати чималу кількість російської техніки – велика честь для мене. Звичайно, в ретроспективі далеко не всі учасники головного бою, але ми з командою старалися максимально передати події того дня та показати, що пережили люди, які допомагали підготуватися до оборони та брали участь у битві», — розповідає авторка проєкту, кореспондентка  Суспільне Миколаїв Вікторія Андрушків.

За словами головної редакторки Суспільне Миколаїв Олександри Малевич, історія про оборону Баштанки вражає мужністю українців. Кількасот людей з автоматами розібрали колону ворожої техніки, захопили полонених та трофеї, відстояли власне місто й продовжили захищати Україну. 

«Сміливі люди у Баштанці зупинили російського агресора і відібрали чималу кількість техніки, тому цей проєкт є історично важливим. Моя задача, як оператора, полягала в тому, щоб як можна точніше візуалізувати події, які тоді відбувалися. Зафіксувати і показати злочини, які скоїли російські війська в місті Баштанка», — каже оператора Суспільне Миколаїв Юрія Руденко.

«”Битва за Баштанку” повертає нас на 2 роки назад. У той час, коли люди не знали, як себе вести чи куди їхати, жителі Баштанки згуртувалися і відбили атаку ворога. Під час монтажу готового продукту і сміялись, і плакали», — каже режисерка монтажу Суспільне Миколаїв Юлія Єрмушова

Моушн-дизайнер Суспільне Миколаїв Володимир Борецький зазначає, що робота над графікою для цього фільму була для нього корисним досвідом. Кожен кадр давав можливість вшанувати хоробрість і героїзм, проявлений жителями Баштанки. Всі візуальні елементи підсилюють розповідь, занурюючи глядачів у цей фільм і створюючи потужний емоційний зв’язок.

Нагадаємо, це вже третій спецпроєкт команди Суспільне Миколаїв про оборону регіону від окупантів. Перші два — «Битва за Миколаїв» та «Снігурівка. Крізь окупацію» вийшли торік. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

На Миколаївщині 一 це телеканал Суспільне МиколаївУкраїнське Радіо Миколаїв та цифрові платформи: