Спецефіри Суспільного Миколаїв – до Дня пам’яті жертв Бабиного Яру

Спецефіри Суспільного Миколаїв – до Дня пам’яті жертв Бабиного Яру

30 вер. 2021

29 вересня виповнилося 80 років від початку масових розстрілів мирного населення в Бабиному Яру у Києві. У День пам’яті жертв Бабиного Яру команда Суспільного Миколаїв підготувала спеціальні теле- і радіоефіри, присвячені темі масових розстрілів під час Другої світової війни.

Читайте також: «Спадщина для забудовника» – новий випуск розслідувань «Четверта влада» на UA: МИКОЛАЇВ

Є свій «Бабин яр» і на території Миколаївської області. Це село Богданівка, Доманівського району. Це не єдине місце на Миколаївщині, де в роки нацистської окупації розстрілювали невинних людей, але тут, на околицях Богданівки, їх було найбільше – понад 54 тисячі. Загалом, в Миколаївській області розстріли євреїв відбувалися у 24 районах. Дослідниками встановлено 31 місце масових поховань жертв Голокосту. 

У програмі «Радіодень» о 12:15 на Українському радіо Миколаїв та телеканалі UA: МИКОЛАЇВ ведуча Оксана Хмельова разом з головою Миколаївського обласного єврейського товариства Михайлом Гольденбергом та начальницею відділу інформації та використання документів Державного архіву Миколаївської області Мариною Мельник говорили про документальні свідчення фактів масових розстрілів єврейського населення на території Миколаївської області, яким чином досліджується трагедія Голокосту на Миколаївщині та як сьогодні вшановується пам’ять жертв Голокосту.

«Про Богданівку, де було розстріляно понад 54 тисячі людей, я вперше почула ще на початку 2000-х років, у 2011 році на радіо ми готували велику програму з документальними свідченнями про ті жахливі події. Готуватись і вести такі ефіри завжди неймовірно складно емоційно. Коли читаєш документи, в яких детально описано, скільки людей було знищено нацистами, як по-звірячому їх вбивали, ти ніби відчуваєш фізично їхній страх, біль, розпач. Твоє завдання — не тільки донести слухачам, глядачам історичну правду про масові вбивства людей нацистськими окупантами у роки Другої світової війни, а й змусити їх замислитися про цінність людського життя, про повагу до людини будь-якої національності, віросповідання, політичних вподобань. Розвивати громадянську відповідальність — одна з головних місій Суспільного», — зазначає редакторка Українського радіо Миколаїв Оксана Хмельова.

 

Оксана Хмельова, Михайло Гольденберг та Марина Мельник

Також о 19:20 у програмі «Сьогодні. Головне» на UA: МИКОЛАЇВ гостя студії завідувачка редакції серії книг «Реабілітовані історією» Марина Теряник та ведуча програми Ірина Федоровська проаналізували, які на території Миколаївської області є місця масового знищення і поховань єврейського населення і чи є потреба у нових історичних дослідженнях. 

Зокрема Марина Теряник розповіла, що чіткої цифри жертв масових розстрілів єврейського населення і не тільки, наприклад, ромів, учасників підпільного опору, мирного населення на території Миколаївської області, встановити неможливо. Протягом 1943-1944 років окупанти знищували місця масових поховань. Миколаївщина входила до складу двох окупаційних зон – від Південного Бугу і до Дніпра – був Райхскомісаріат Україна з німецьким командуванням, а від Південного Бугу і до Дністра була Трансністрія – територія, підпорядкована румунським військам. Якщо німецькі сили просто «зачищували» свої землі від єврейського населення, ромів, представників інших національностей, то в Трансністрії сформували концентраційні табори, для примусової праці і гето. В Трансністрії  місцями масових розстрілів були села Доманівського району. Кінець грудня 1941 року – початок 1942 року тільки в селі Богданівка було знищено близько 54 тисяч жителів єврейської національності Миколаївської та сусідніх областей, а в селищі Доманівка – близько 30 тисяч.

Наразі досліджуються архівні справи, що були на таємному зберіганні в архівах СБУ Миколаївської області, щодо розстрілів у Доманівському, Вознесенському районах.

«Тема 80-х роковин трагедії в Бабиному Яру була висвітлена на всіх платформах Суспільного Миколаїв. Хотіли акцентувати увагу миколаївців на суспільній важливості питання історичної пам’яті, неприпустимості зневаги до людської гідності, на те, що ця трагедія стосується не тільки Києва, а кожного регіону України. На Миколаївщині теж є місця масових розстрілів євреїв, ромів, мирних жителів, учасників підпільного опору. Разом з гостями наших програм, героями сюжетів намагалися відповісти на питання про Голокост на Миколаївщині», — зазначає редакторка «Сьогодні. Головне» Тетяна Мілякіна.

Нагадаємо Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. В Миколаївській області — це телеканал UA: МИКОЛАЇВ і радіо Українське радіо Миколаїв.   

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Миколаївщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Миколаїв у Фейсбуці, інстаграм-сторінці та Українському радіо Миколаїв, а також на сайті філії.

Оперативні новини про Миколаївщину шукайте на діджитал-платформах: