«Спадщина для забудовника» – новий випуск розслідувань «Четверта влада» на UA: МИКОЛАЇВ

«Спадщина для забудовника» – новий випуск розслідувань «Четверта влада» на UA: МИКОЛАЇВ

29 вер. 2021

Цього четверга, 30 вересня, о 19:55 на UA: МИКОЛАЇВ вийде новий випуск проєкту розслідувань «Четверта влада». Незалежні журналісти проєкту виявили, що у Миколаєві потребує ремонту кожна четверта історична будівля, а частина з них руйнується не тільки від часу, а через недобросовісних власників і бездіяльність влади.

Читайте також: «Створюй із Суспільним-2022» — завтра завершується приймання заявок

Згідно з постановою Кабінету міністрів України, Миколаїв входить до списку історичних міст України. На його вулицях розташовані майже три сотні пам’яток історії та архітектури. За містобудівним кадастром, понад 70 споруд – у незадовільному стані. Чому частина з них руйнується не від часу, а через недобросовісних власників і бездіяльність влади — відповідь шукали журналісти проєкту «Четверта влада».

«Тема збереження історичних пам’яток вкрай важлива. У Миколаєва є туристичний потенціал, але він не використовується. Політика місцевої влади спрямована не на збереження історичного обличчя міста, а на його знищення. Через різні схеми бізнесмени отримують у власність пам’ятки архітектури, а потім їх руйнують, щоб отримати землю в центрі міста. Ми намагалися показати, як це відбувається», — розповідає керівник проєкту Олег Оганов.

«Місцева влада так багато говорить про туристичний потенціал Миколаєва, як його розвивають. При цьому архітектурні принади міста просто розвалюються на очах. Я була дуже неприємно вражена, коли порахувала, що сім десятків історичних споруд в незадовільному стані. Ще й “подарунок” від чиновників – дозволи на нове будівництво на територіях, які мали б використовуватися для захисту пам’яток. Звісно ж, будівництво ведуть доволі відомі люди. Тому і вирішили розказати миколаївцям, через що і кого склалася така плачевна ситуація», — зазначає авторка і ведуча програми Оксана Орсач.

«Миколаїв – місто історичне, – наполягають автори проєкту “Четверта влада” у третій серії журналістського розслідування та беруться за тему охорони і збереження місцевих архітектурних пам’яток. Для Суспільного Миколаєва ця тема не нова, проблему неодноразово піднімали у програмах “Радіодень” та “Сьогодні.Головне”», — каже тимчасово виконувачка обов’язків продюсерки Миколаївської філії Суспільного Галина Щерба. 

Нагадаємо, програма «Четверта влада» стала однією з проєктів-переможців готових до реалізації всеукраїнського відкритого конкурсу «Створюй із Суспільним. Розслідування».  Метою проєкту є викриття випадків зловживань бюджетними коштами, корупційних зв’язків, невідповідність того, що задекларовано посадовцями чи депутатами до стилю життя, можливе вирішення питань задля власних інтересів, які можуть зашкодити громаді чи окремому громадянину. 

Перший випуск проєкту стосується роботи Миколаївського глиноземного заводу, проблем утилізації червоного шламу і його впливу на довкілля. У другому випуску – продовження розслідування про Миколаївський глиноземний завод.

Загалом, конкурс проєктів журналістських розслідувань для виробництва і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного був оголошений вперше минулого року в грудні. У лютому стали відомі назви шести проєктів-переможців. Ще п’ять ідей команда Суспільного відібрала у довгий список. Для їх виробництва мовник залучатиме додаткове фінансування, в тому числі й донорську підтримку.

«Створюй із Суспільним» — це програма співпраці з Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах Суспільного мовлення.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Миколаївщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Миколаїв у Фейсбуці, інстаграм-сторінці та  на сайті філії.