30.04.2020. Бібліотерапія в період пандемії

30 кві. 12:15


Під час карантину більше українців почали читати й купувати книжки. Результати дослідження опублікували на сайті Info Sapiens до Всесвітнього дня книги 23 квітня. Під час дослідження опитали тисячу людей віком від 16 років.

Вибірка репрезентативна за статтю та віком, враховує міське та сільське населення. Зокрема, стало відомо, що 72% українців зазначили, що прочитали щонайменше одну книжку за останні три місяці. У 2014 році цей показник був 51%. Кількість читачів електронних книжок у порівнянні з 2014 роком зросла з 11% до 54%. Кількість покупців електронних книжок зросла з 3% до 51%.

Про що свідчать результати дослідження?

Чому в європейських країнах у бібліотеках під час пандемії розробляють і впроваджують бібліотерапію (лікування книгою) як спосіб психологічної корекції за допомогою спеціально підібраної літератури?

Яким чином бібліотерапія сприяє формуванню навичок і здатності протистояти стресовим ситуаціям під час пандемії та негативізації інформаційного простору? Які онлайн-послуги доступні читачам бібліотек?

Чи можна замовити електронну книгу?Яким чином новації європейського досвіду роботи бібліотек у напрямку бібліотерапії можна впровадити в Миколаєві?

Гостя студії: експертка Міжнародної навчальної програми Лондонського університету Святого Джорджа та Університету Уорвіка "Література та ментальне здоров’я людства після та під час пандемії" Аїда Болівар.

Коментарі телефоном:

  • завідувачка кафедри української філології, теорії та історії літератури ЧНУ імені Петра Могили, доктор філологічних наук, професор Тетяна Шестопалова,
  • директор науково-педагогічної бібліотеки Миколаєва Костянтин Картузов.

Ведуча програми - Тетяна Бакоцька.

Інші випуски
Більше відео