Студентів університету ім. Сухомлинського розділили на підгрупи

10:24, 26 лис. 2019
 
Студентів університету ім. Сухомлинського розділили на підгрупи

Бюджетники окремо від контрактників. Студентів Миколаївського національного університету імені Василя Сухомлинського розділили на підгрупи за формою навчання. Навіщо – дізнавалися журналісти Суспільного.

20-річний Дмитро навчається на контракті. Обличчя не показує – каже, боїться, що відрахують з університету. Повернувшись на навчання у новому семестрі, хлопець дізнався: групу розділили на дві підгрупи: контрактників та бюджетників. Студент щороку платить за навчання близько 15 тисяч гривень, проте об’єми навчальної програми значно зменшилися.
- Це триває фактично пів року. Я не можу сказати, що навчатися дуже добре, тому що пар майже немає. Ми платимо великі гроші за навчання, а пар 3-4 на тиждень. Якщо взяти бюджетників – там більше предметів за спеціальностю, а  у контрактників вони більш універсальні, що можуть підійти для всіх спеціальностей.

У розкладі студентів бачимо розподіл на підгрупи. Коректором замальовані слова «контракт» та «бюджет». Кількість занять у студентів-магістрів різниться. Лекції - разом, практичні заняття - окремо. Чому – запитуємо у ректора університету Валерія Будака. Говорить, такий підхід створює конкурентні стосунки між студентами і дозволяє виокремити тих, хто має вищий чи нижчий рівень знань. Рішення про це прийняла вчена рада університету.
- Фактично йдеться про рівень знань. Я би навіть сказав не просто про рівень знань, про спроможність навчання по даній спеціальності. Краще б так сказати. Ну, ми знаємо, що зараз дуже високі вимоги до знання іноземної мови. Нам треба підтягнути тих, хто сам вивчав чи за допомогою когось вивчав – нам обов’язково треба підтягнути всіх студентів до відповідного рівня, щоб можна було дійсно сказати, що ми не просто говоримо, що ми йдемо в Європу, а що ми можемо йти в Європу.

- Час, в який немає практичних чи лекційних занять, розрахований на самостійне навчання студентів, - говорить ректор. 
20-річна Юлія Леусенко – студентка 4-го курсу, спеціальності «Середня освіта: українська мова та література». Навчається на бюджеті. Говорить, завдяки розподілу на підгрупи викладачі мають змогу розподілити рівномірно увагу на усіх студентів:
- Ці зміни будуть лише кращі для нас, тому що, наприклад, якщо в групі 20 студентів і вони розподілені приблизно за однаковою кількістю, викладач має більше часу, аби виділити студенту більше своєї уваги і надати допомогу. Тобто повторити, допомогти, вислухати. Як на мене, це краще саме для нас, для студентів.

Наскільки такий підхід відповідає законодавчим нормам запитали у регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Вадима Жепала.
- План навчання, навчальну програму затверджує вчена рада вищого навчального закладу, яким на сьогодні надані фактично автономні повноваження для прийняття рішення щодо навчання своїх студентів. У разі, якщо особа не погоджується з діями вченої ради або бачить, що сторона вищої адміністрації навчального закладу порушує умови, які зазначені у контракті, вона може його оскаржити. Спочатку звернувшись з відповідним листом до цього навчального закладу, до його керівництва. Якщо продовжується порушення, воно не усувається і адміністрація не надає повноважень, звернутися до суду з вимогою змусити вчену раду або адміністрацію закладу виконувати ті умови, які прописані в умовах цього контракту.

Усього в університеті імені Василя Сухомлинського навчаються 4017 студентів. Із них 1595 – це бюджетники, а 2422 – контрактники.

Авторка: Світлана Кльосова
Оператори: Юлія Кускова, Ігор Чорний