Використання касових апаратів для підприємців стане обов’язковим

14:39, 13 лис. 2019
 
Використання касових апаратів для підприємців стане обов’язковим

Використання касових апаратів для фізичних осіб-підприємців стане обов’язковим. Український парламент затвердив кілька змін, які торкнуться малого та середнього бізнесу. Про що йдеться - дізнавались кореспонденти Суспільного.

Віталій Бухан - фізична особа-підприємець. Чоловік говорить, подібний Закон має бути, втім у ньому багато незручностей.

  • Незручно тим, що це додаткове фінансове навантаження. Підприємець, який не має певної освіти економічної, він вимушений буде найняти бухгалтера, тому ще це звітність. Далі - це ризики штрафів.

Віталій Бухан говорить, що витрати, пов’язані із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій, збільшать ціну товару:
- Якщо товар коштує 180 гривень, враховуючи, що касовий апарат коштує в межах 5-ти тисяч гривень, якщо щомісячне обслуговування, сьогодні уточнив, 280 гривень. Кажуть, що буде на смартфон так звана програма безкоштовна. Вона безкоштовна, але її обслуговування буде коштувати тисячу гривень на місяць. Усі ці витрати ляжуть на покупця.

Олександр Калинюк, директор магазину, де продають реєстратори розрахункових операцій, або касові апарати, говорить, з прийняттям змін до законодавства попит на касові апарати не зріс. На підприємстві Олександра Калинюка касовим апаратом користується з 90-х років минулого століття. Чоловік говорить, що реєстратор полегшує роботу.
- За наявності того, що чеки пробиваються, я, як директор, знаю, що відбувається на підприємстві, які продажі.

Нові Закони про касові апарати - це мотиваційні заходи для детінізації економіки, а також відбілювання товарів, які заходять і реалізуються на території держави.

  • У нових законах 1053.1 та 1073 передбачено підвищення штрафів, але збільшаться вони незначною мірою, - говорить головний державний ревізор-інспектор відділу фактичних перевірок ГУ державної податкової служби у Миколаївській області Сергій Дмитрик. - Із 19 квітня, коли перші зміни вступлять у силу, тому що там кілька етапів, це буде 10% всього від проданої продукції. Тобто, наприклад, ви підете в кафе, там придбаєте пляшку шампанського за 150 гривень, то якщо вам не видадуть чек, то штраф буде 15 гривень. Я не думаю, що це такий надзвичайно великий штраф. Повторний - 50%, 75 гривень. Вже з 1 жовтня 20 року цей штраф виросте до 100%, до цих 150 гривень, а повторний випадок це вже буде 150%.
  • Для деяких груп товарів обов’язковими стануть документи, які підтверджують походження, - говорить Сергій Дмитрик. - Із першого жовтня 2020 року для складних побутових товарів, для лікарських засобів і виробів медичного призначення, а також для ювелірних виробів, про які часто згадував президент Зеленський, що вони контрабандою потрапляють в Україну, для цих всіх товарів необхідні будуть документи на походження і документи, які підтверджують їхній облік. Можна буде здійснювати реалізацію лише облікованого товару.

За неналежно оформлений чек або не отримання чеку на суму від 850 гривень покупець матиме право отримати кеш бек, тобто повернення грошей.

Сергій Дмитрик, головний державний ревізор-інспектор відділу фактичних перевірок ГУ державної податкової служби у Миколаївській області, говорить:
- Ви зможете звернутись до нас і ми проведемо фактичну перевірку і в разі підтвердження цього факту і сплати штрафних санкцій вам буде повернута сума 100%.

Віталій Бухан говорить:
Закон про кешбек може провокувати не добросовісних покупців шантажувати підприємців.  

Віталій Бухан, підприємець, каже:
- Я вважаю, що 129 закон - це не зовсім правильно і повертає нас в 1937 рік. Можна було б зробити набагато розумніше, тобто по касовому апарату, по чеку за індивідуальним номером, раз на квартал проводити лотерею, як це робиться у багатьох країнах. Переможець отримує 100 тисяч гривень, повірте, кожен покупець вимагав би чек і ніхто б йому не сказав, що ми не дамо вам чек.

Мета Закону – відбілювання обігу товарів, які реалізуються без офіційного відображення, детінізація економіки та захист прав споживачів, - говорить юристка Ольга Савицька, - Основне за цими законами для суб’єктів господарювання це те, що їм потрібно придбати та встановити касові апарати, встановити програмне забезпечення, яке буде передавати інформацію до контролюючих органів. Для споживачів основне, що в разі порушення суб’єктом господарювання вимог, вказаних у Законі, вони мають право подати скаргу до контролюючих органів - до суб’єкта господарювання будуть застосовані фінансові санкції.

Закон про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо детінізації розрахунків у торгівлі і послуг № 1053-1 та Закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг № 1073 прийняті та підписані президентом. Перший етап змін почнеться у квітні 2020 року.

Авторка: Валентина Гурова
Операторка: Юлія Кускова