Водіїв зобов’яжуть перевозити дітей у спеціальних кріслах

14:39, 12 лис. 2019
 
Водіїв зобов’яжуть перевозити дітей у спеціальних кріслах

Штраф від 510 до 850 гривень. Водіїв легкового транспорту зобов’яжуть перевозити дітей до 12 років або зростом до 145 см  із спеціальними кріслами.

Оксана Іванова придбала два автокрісла - для шестирічної Софії та дворічного сина Крума. Жінка говорить, що використовувати автокрісла почала від народження Софії, оскільки на той час проживала із сім’єю в Болгарії. У цій країні перевезення маленьких дітей без автокрісла карається штрафом у 25 євро.

Оксана Плахова - адміністраторка дитячого магазину - каже, автокрісла перед тим, як потрапляють на продаж, проходять краш-тести на різні випадки:

  • Крісла є як вузької вікової групи, так і універсальні автомобільні крісла, які розраховані від народження, а саме від 2,5 кг до 50 кг навіть є. Це крісло, яке росте разом із малюком, задовольняє його всі фізіологічні потреби в різному віці. Це дуже зручно, тому що батькам не потрібно хвилюватись за автомобільне крісло через  певний проміжок часу. 

Речник патрульної поліції Миколаївської області Віталій Душко каже, водії зобов’язані використовувати автокрісла для дітей до 12 років або зростом менше 145 см. Раніше за це водіям не передбачалась відповідальність. Проте законопроєкт може зазнати змін. Віталій Душко каже:
-
Закон проголосовано, але він ще не підписаний, зміни ще не внесені. Але вже зрозуміло, що будуть штрафні санкції від 510 гривень до 850 гривень за це, але як воно буде в подальшому працювати, які будуть самі правки до цього - це ми будемо знати пізніше.

Виконання Закону торкнеться і перевізників, які працюють на легковому транспорті. Зокрема таксистів. Представники миколаївських таксопарків відмовились спілкуватись з журналістами стосовно використання автокрісел. Є позиція львівського таксиста Геннадія Попова:
- Возити із собою дитяче крісло – це завжди зайнятий багажник. Відсоток поїздок із дітьми від загальної кількості 1-2%, з багажем 15-20% - це аеропорт, вокзали. Якщо ми будемо із собою возити дитяче крісло, то ми вимушені будемо відмовляти клієнтам із багажем. 

Нагадаємо, 29 жовтня 2019 року Верховна Рада ухвалила Закон про адміністративну відповідальність за перевезення в автівках дітей без спеціальних крісел. Також забороняється перевозити дітей до 16 років у кузові будь-якого вантажного автомобіля.

Автор – Олександр Гресь
Оператори – Сергій Куропятник, Василь Філімон