Суддя взяв самовідвід у справі одеського поліцейського

15:03, 23 жов. 2019
 
Суддя взяв самовідвід у справі одеського поліцейського

Суддя Миколаївського апеляційного суду взяв самовідвід у справі одеського патрульного поліцейського Михайла Кривокоритова.  Головуючий суддя Микола Міняйло брав участь у розгляді справи у першій інстанції, відповідно до Закону не може бути у складі суддівської колегії при розгляді апеляційної скарги.  

Засідання було анонсовано на 10:30. Розпочалось о 10:40. На цей час у залі відсутні представники захисту. Головуючий суддя Микола Міняйло повідомив про самовідвід. Суд відправився до нарадчої кімнати. За п’ять  хвилин оголосили рішення:

  • Керуючись статтями 75,81 КПК України апеляційний суд постановив: Заявлений суддею апеляційного суду Миколаївської області Міняйло самовідвід задовольнити. Матеріали кримінального провадження передати на повторний розподіл на визначення колегії суддів. Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню в конституційному порядку не підлягає.

Прокурор Одеської прокуратури Владислав Гаркушин від коментарів відмовився. Адвокат підозрюваного Рубен Степанян говорить про те, що запізнюється на засідання, попередили суддівську колегію завчасно. О 10:45 були в суді, втім засідання вже розпочали.

Рубен Степанян, адвокат підозрюваного, каже:
- Те, що відбулось сьогодні,  суддя взяв самовідвід без участі захисту і тих представників, які спеціально приїхали із нами для представлення інтересів Михайла та підтримки його у рамках судового засідання - це грубе порушення процесуального кодексу. Ми лише зі слів всіх вас знаємо про самовідвід судді.

Підозрюваному Михайлу Кривокоритову обрано запобіжний захід -  тримання під вартою у Миколаївському СІЗО на 60 діб з правом внесення застави у розмірі 414 тисяч гривень.  

Рубен Степанян, адвокат підозрюваного, говорить:
- Обрали суму застави патрульному поліцейському 400 тисяч гривень, у якого річна зарплата складає 138 тисяч гривень, про що ми надали довідку в суді першої інстанції. Семимісячна дитина у його дружини, дружина знаходиться в декретній відпустці  і саме сьогодні ми надавали медичні дані про те, що важкохвора мати, батько інвалід третьої групи, саме сьогодні відбувається важка онкологічна операція. Родина просто не в змозі і дитину семимісячну годувати, і платити за операцію, і Михайло знаходиться у слідчому ізоляторі.

Дружина підозрюваного Вікторія Кривокоритова говорить, що про рішення мали повідомити сторону захисту, адже їхати довелось з Одеси.

На засідання приїхав голова профспілки співробітників поліції Одещини Володимир Варенічев. Чоловік говорить, що організація готова поручитись за підозрюваного, якщо його відпустять додому.
- Наша організація гарантує, що він у період розслідування буде постійно з’являтися на першу вимогу. Ми гарантуємо, що він не буде ні на кого впливати.

Нагадаємо, під час патрулювання залізничного вокзалу в місті Одеса першого червня 2019-го поліцейські затримали двох людей, через  підозру у крадіжці золотого ланцюжка. Правоохоронців Державне бюро розслідувань підозрює у фізичному насиллі над людьми, аби отримати покази. Підозру поліцейським вручили сьомого жовтня. У разі доведення вини,  їм загрожує від п’яти  до десяти років позбавлення волі. Підозрюваному Михайлу Кривокоритову обрано запобіжний захід -  тримання під вартою у Миколаївському СІЗО на 60 діб з правом внесення застави у розмірі 414 тисяч гривень. 

_________________________
Авторка: Валентина Гурова
Оператор: Сергій Куропятник