Більше року триває реконструкція будівлі шахово-шашкового клубу

16:35, 21 жов. 2019
 
Більше року триває реконструкція будівлі шахово-шашкового клубу

Слідчим управлінням ГУНП в Миколаївській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відкритому 1 жовтня 2019 року. Поліція перевіряє причетність службових осіб «Південьбуд Миколаїв ЛТД» до привласнення грошей та причетність до цього чиновників ОДА. Йдеться про гроші, виділені на ремонт шахово-шашкового клубу імені Миколи Шелеста. Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит кореспондентів Суспільного стосовно ремонту клубу.

Андрій Пунін – тренер із шахів. Працює в клубі три роки. Говорить, що через тривалу реконструкцію будівлі кількість дітей, які займаються шахами, скоротилася. Не всі батьки можуть фінансувати маленьким спортсменам платні заняття та участь у змаганнях.

  • Якщо у нас був централізований клуб, то люди знали куди  віддавати своїх дітей. Був масовий набір. Цифри важко сказати. Можливо, 100 людей приходило. Зараз треба шукати тренерів. Ніхто не знає, де який тренер, у якій він школі знаходиться. Приходять одиниці. Набору немає, шахи поступово помирають. І те, що у нас є ще медалі у чемпіонаті України – це якраз заслуга того, що у нас був клуб.

Якщо будівлю шахового клубу якнайшвидше не відновлять, то Миколаївщина втратить позиції у кількох вікових категоріях, – каже Андрій Пунін.

  • Маленьких шахістів... Там провал. Це непомітно зараз, не буде помітно через рік. За п`ять - шість років ми все це побачимо.

16-річний Владислав Сидорика займається шахами 11 років, вісім з яких – у клубі. Минулого тижня взяв участь у чемпіонаті світу в Індії. Отримав кількість очок, які дозволили отримати звання майстра міжнародного класу. Говорить: цей успіх –  виключення. Спортсмен змушений тренуватися за допомогою відеозв’язку, а це не найкращим чином впливає на професійний розвиток.

Реконструкцію будівлі здійснює товариство з обмеженою відповідальністю «Південьбуд Миколаїв ЛТД». Роботи розпочали в жовтні 2018 року. Вартість понад 12 мільйонів 347 тисяч гривень. Олексій Чечелєв – виконроб. Розповідає про вже виконану частину замовлення:

  • У проєкті було зміцнення фундаменту зовні та зсередини. Повністю прокопували донизу фундамент, до основи. Потім робився підкоп, закладалася арматура. Роботи за проєктом повинні були виконуватися ділянками, так як не можна цілком оголювати фундаменти, будівля обвалиться, так як кладка на вапні та глині, стара кладка. Ці роботи були виконані нами наприкінці минулого року.

Цьогоріч перші сім місяців реконструкцію здійснювали повільніше. Олексій Чечелєв пояснює цей факт припиненням фінансування. Виконати роботи у строк, а це 31 грудня 2019 року, підрядник не може.

Олексій Чечелєв, виконроб, каже:

  • У цей строк, я вважаю, нереально здати. Я пояснюю ще раз причини: тому що, по-перше, роботи мають бути виконані якісно. По-друге, було витрачено часу майже вісім місяців. До речі, якби в липні нам не дали фінансування, я готував докладну на імя нашого директора про те, що, якщо не буде достатньо фінансів, то продовжувати роботи, повязані з демонтажем покрівлі, зовнішні роботи, ми не зможемо. Просто потрібно буде консервувати будівництво.
  • У договорі між замовником послуг, управлінням капітального будівництва Миколаївської обласної державної адміністрації та підрядною організацією, визначено графік виплат, згідно з яким здійснювалося фінансування. Гроші надходили своєчасно, а фірма не повідомляла про те, що не встигає завершити роботи до кінця 2019 року. Підрядна організація умисно сповільнює хід будівництва, – говорить голова обласної ради Вікторія Москаленко.

Виконроб Олексій Чечельов говорить: 

  • Враховуючи обставини, що склалися з фінансуванням, а також наявність робіт, які непередбачені проєктом будівництва, термін завершення реконструкції передбачити нелегко. Якщо ми чесні та відверті люди, то вісім місяців, які у нас забрали, додайте нам ці вісім місяців. Я думаю, що це літо наступного року, ми здамо спокійно і з гордістю.

За словами Вікторії Москаленко, від підрядника очікує виконання умов договору в повному обсязі. У разі невиконання робіт у зазначений термін голова обласної ради звертатиметься до суду.

Ми намагалися зв’язатися з профільним заступником голови Облдержадміністрації Валентином Гайдаржи, аби дізнатися позицію ОДА, як замовника робіт. Часу, аби зустрітися з кореспондентами Суспільного, посадовець не знайшов. 

_________________________
Автор: В. Степанов
Операторка: Ю. Кускова