Миколаївські грибники відкрили сезон «тихого полювання»

18:05, 18 жов. 2019
 
Миколаївські грибники відкрили сезон «тихого полювання»

Гриби – смачна страва чи отрута? Миколаївські грибники відкрили сезон «тихого полювання». П’ятеро людей отруїлися. Це перший випадок цього сезону.

Тридцятирічну Юлію сьогодні виписують. Разом із родиною потрапила до лікарні з отруєнням грибами. Лікувалася в токсико-терапевтичному відділенні п’ять  днів. За перебігом лікування спостерігала лікарка Світлана Маркова.

  • Їх було п’ять чоловік, вони з’їли трошки  грибів. Там були і білі, нормальні гриби, і підозрілі гриби. О 9 вечора поїли, з 4-ї ранку почалася клініка. У когось раніше, у когось трохи пізніше. Із четвертої до десятої години. Але люди звернулися вчасно. Як тільки почалася клініка.

Лікарка розповіла, як необхідно діяти в разі отруєння. Говорить, що вживання деяких грибів може привести до летальних наслідків.
-      Якщо ви знаходитесь вдома і вживали в їжу гриби, і виникає розлад: нудота, блювота - обов’язково потрібно викликати або швидку допомогу, або звернутися відразу до якоїсь найближчої установи. Потрібно прибрати те, що ви з’їли: промити елементарно шлунок. Чим краще ви позбудетеся від того, що ви з’їли, тим ефективніше надалі буде медична допомога і все буде благополучно.

30-річний Андрій Ткаченко грибник вже п`ять  років. Виїжджаємо до Матвіївського лісу на пошуки їстівних. Чоловік розповів, як розрізняє їстівні від отруйних грибів.

  • Я знаю, що їстівні гриби мають завжди шляпку і ніжку, неїстівна можуть бути просто круглі. Під шляпкою у них може бути пластинчата основа або губчата. Якщо губчата, то  в 95 % випадків це їстівний гриб. Якщо пластинчата – серед них теж є їстівні гриби, але я їх не використовую і не збираю.


Авторка: Світлана Кльосова
Оператор: Василь Філімон