Повітряні ведмеді, кити, черепахи та крокодили парять у небі

15:07, 18 тра. 2019
 
Повітряні ведмеді, кити, черепахи та крокодили парять у небі

На Миколаївщині у селі Трихати триває третій Міжнародний фестиваль повітряних зміїв.

На фестивалі кайт Катерини Підлипчук першим здійнявся в небо над Трихатами. Його авторка тринадцятирічна  дівчина з Хмельниччини, село Нова Ушиця. Катерина разом зі своїми товаришами у рамках фестивалю бере участь у Всеукраїнських змаганнях учнівської молоді з повітряних зміїв.
Олег Сільченко, головний суддя змагань, каже:
- Бере участь десять команд із різних міст і 128 моделей різних класів. Це повітряні змії експериментальні, плоскі, об’ємні, коробчасті, пілотажні, повітряний бій і найбільші це, звісно, моделі змій-потяг. Це складність конструкції, потім якість виготовлення різноманітних деталей, це і з’єднання, це і шиття матеріалу, це і обрамлення матеріалу і так само це розпис, це краса.

Цього року фестиваль повітряних зміїв у Трихатах внесений до американського та європейського календарю кайтерів. Усього на участь у змаганнях подали заявки 70 іноземних учасників. Привезти змогли не всіх.
Андрій Нерода, співорганізатор фестивалю, розповідає:
- У цьому році в нас є італієць, є китаєць, є французи, є  Індія. Можуть бути з Малайзії, з США теж приїдуть учасники.  Хочу нагадати, що саме в цьому році ми зробили ставку на команди.

Один із кайтів зроблений у натуральну величину справжнього кита. Таких гігантських повітряних зміїв запускає команда із Франції. Їхні кайти 15 метрів у висоту та понад 35-ть у довжину. Ніколас Гре, кайтер із Франції, каже:
- Ми не можемо запускати змія самотужки. Ми запускаємо його учотирьох. Коли вітер хороший — це не проблема, але змій важкий, він важить більше півтори тонни. Це багато. І якщо ти хочеш бути у безпеці, треба бути обережним. І краще мати дві, три, чотири людини.

Також у рамках фестивалю працюють майстер-класи, встановлений кемпінг та відбуваються концерти. За порядком слідкують поліцейські та рятувальники.

Міжнародний фестиваль повітряних зміїв у Трихатах триватиме до понеділка 20-го травня.

Автор:  В.Чернявська

Оператор:   Ю. Кускова