19.08.2020. 17:15 Європеїзація України: регіональний аспект

19 сер. 17:15


Понад половина українців готова проголосувати за вступ України до Європейського Союзу, якщо б референдум відбувався найближчим часом. Про це свідчать результати опитування, проведеного спільно центром SOCIS і Центром Разумкова.Про це повідомляють на офіційному сайті Центру Разумкова.

За вступ до Євросоюзу віддали би свої голоси майже 58% опитаних. Проти – 26,9%. Майже 6% респондентів сказали, що не брали би участі в референдумі. Вступ України до НАТО на референдумі готові підтримати майже 48% респондентів. Проти проголосували би 32,8%. Не брали б участі в референдумі 6,5% опитаних. Участь в опитуванні взяли 4 тисячі респондентів віком старше 18 років.

- Якими є результати опитування жителів Миколаївської області?

- Про що свідчить той факт, що результати опитування на цю тему, що провели два роки тому з 30 серпня по 9 вересня 2018 року, приблизно такі ж як нині?

Тобто два роки тому понад 58% українців підтримували членство України в Європейському Союзі й готові голосувати за це на загальнодержавному референдумі. На підтримку входження до складу НАТО висловилися би понад 46% опитаних. Про це свідчать дані соціологічного дослідження, що провели три дослідницькі організації (КМІС, Центр Разумкова та SOCIS) й оприлюднені на офіційному сайті Центру.

- Представники ГО «Інтерньюз-Україна» з травня 2020 року почали робити моніторинг «антизахідних та антидемократичних наративів» у зв’язку з тим, що експерти почали фіксувати їх значно більше в українському інформаційному просторі, в порівнянні з минулим роком. Про це повідомляють на сайті ГО «Інтерньюз-Україна». Мета ініціативи — поінформувати суспільство про «альтернативний» порядок денний, що спрямований на протидію співпраці України з західними партнерами. Хто і з якою метою поширює антизахідні наративи і якими можуть бути наслідки цієї тенденції в контексті європеїзації України?

- Аналітики ГО «Інтерньюз-Україна» Оксана Ілюк, Олена Сороцинська, Артур Кадельник та учасники проєкту «LікБез. Історичний фронт» проаналізували ключові наративи російської історичної пропаганди щодо України та зібрали їх у книзі-дослідженні «Ревізія історії: російська історична пропаганда та Україна». Для аналізу російських наративів вибрали понад 850 тисяч постів з VK та 16 тисяч постів з Facebook. Із цього масиву інформації вибрали найпопулярніші пости і теми, які проаналізували і виокремили ключові наративи. Експерти зробили висновок, що одними з найпоширеніших є такі: «Україна – це штучний проєкт Заходу» та «Крим, Донбас і південний схід України – це Росія». Чому саме ці наративи російської історичної пропаганди є найпопулярнішими щодо України?

- 31 липня 2020 року на сайті ГО «Стопфейк» повідомили про чергову неправдиву новину, де є наративи щодо проросійських настроїв на Півдні України. Зокрема, головний редактор журналу «Национальная оборона» Ігор Коротченко 21 липня в ефірі телеканалу «Россия 1» заявив, що «люди в Миколаєві, Одесі, Харкові та десятках інших українських міст прагнуть повернення в Росію».

Новини з таким змістом підхопили російські медіа «Красная весна» та «Политнавигатор». Яким чином досвід ЄС щодо протистояння кремлівській пропаганді та дезінформації може допомогти захистити медіа простір? Гості студії: доктор політичних наук Микола Іванов, доктор історичних наук Ольга Баковецька. Коментар телефоном: аналітикиня ГО «Інтерньюз-Україна» та «UkraineWorld» Ірина Матвіїшин.

Ведуча програми - Тетяна Бакоцька.

Інші випуски
Більше відео