Суспільне запускає мультимедійний виборчий марафон «Місцеві»

Суспільне запускає мультимедійний виборчий марафон «Місцеві»

8 вер. 2020

Із 7 вересня впродовж семи тижнів на всіх платформах Суспільного у виборчому марафоні «Місцеві» розповідатимуть історії з усієї країни про те, якими проблемами насправді живуть люди в регіонах і як їх можна вирішувати на місцевому рівні, не чекаючи виборів чи великих політичних рішень.

Читайте також: «Новини» на Суспільному виходитимуть із нової студії

Ангеліна Карякіна, головна редакторка новин: «Вибори минають, обіцянки політиків часто залишаються лише обіцянками. А що насправді хвилює людей на місцях і як вони вирішують проблеми, які давно вже стали системними? У межах «Місцевих» ми хочемо сфокусуватися не тільки й не стільки на політичній повістці та партійних обіцянках, а подивитися на справжні проблеми людей, пошукати шляхи їх рішення. Буває, та сама проблема має два різних розв’язання в сусідніх громадах, то чому б нам не звернути увагу на самих себе й не показати одне одному власний досвід? Ми готуємо десятки історій звичайних людей — лікарів, учителів, ветеранів, водіїв громадського транспорту, будівельників та батьків із маленькими дітьми, які звертають увагу на системні проблеми у своїх громадах і діляться досвідом їх рішень».

Медицина, інфраструктура, ЖКГ, екологія, освіта, безпека й економіка — сфери, які непокоять кожного українця в різних куточках країни. В історіях виборчого марафону «Місцеві» творча команда не лише висвітлює проблеми, а й шукає шляхи їх вирішення. Десь це приклад наполегливості й послідовності громади, десь — взаємодії волонтерської ініціативи та держави, а десь — грамотного бюджетування.

Читайте також: Як голосувати на місцевих виборах-2020 — «Зворотний відлік. Місцеві»

Ірина Бубнова, виконавча продюсерка UA: ПЕРШИЙ«UA: ПЕРШИЙ не залишиться осторонь висвітлення подій, пов’язаних із місцевими виборами. Наші проєкти «Суспільна студія» та «Зворотний відлік» будуть інформаційно супроводжувати виборчий процес. Щодня в будні в «Суспільній студії» в межах мультимедійного марафону «Місцеві» глядач отримуватиме найоперативнішу інформацію про перебіг подій, які безпосередньо пов’язані з місцевими виборами, почує роз’яснення експертів щодо нових правил нинішніх виборів та обговорення важливих питань, що хвилюють виборців».

Перший тиждень марафону присвячений медицині, адже пандемія коронавірусу виявила системні проблеми не лише у сфері охорони здоров’я, а й майже в усіх інших галузях. Який доступ до медичних послуг в умовах пандемії мають українці в містах, маленьких селах, гірських районах та на прифронтових територіях? Як вирішують проблеми паліативної допомоги? Як шукають і чим мотивують фахівців для роботи в невеликих громадах?

«Сподіваюся, що всі історії, які ми покажемо, продемонструють кандидатам реальну картину потреб місцевого населення й вони (кандидати) не вкладатимуть у свої програми якихось невимірюваних лозунгів. Тож ми закликаємо всіх уважно дивитися наші матеріали й брати їх собі в роботу, щоб шукати шляхів вирішення гострих питань на користь людей», — зазначила шефредакторка «Ранку на Суспільному» Наталія Волянюк.

Читайте також: Оновлена Суспільна студія на UA: ПЕРШИЙ стартує наступного тижня

Історії з різних регіонів, які готують команди «Новин», транслюватимуть в ефірі міжрегіонального «Ранку на Суспільному», «Суспільної студії», у новинних випусках телеканалу UA: ПЕРШИЙ, в ефірі UA: Українське радіо, а також на сайті suspilne.media та в соціальних мережах Суспільного мовника.

«Місцеві вибори — третя й остання «стіна» на політичному ландшафті. Надважливо, по-перше, розібратися, як і за кого голосувати, по-друге, проголосувати. Оскільки цього року голосуватимемо за новими правилами, на цифрових платформах ми обрали нішу пояснювальної журналістики. Пишемо й знімаємо експлейнери: від лайфхаків, як самостійно перевірити кандидата, до відео, як змінити місце голосування. Звісно, щодня ми пишемо новини з усіх регіонів країни, котрі стосуються місцевих виборів, їх зібрано на сайті suspilne.media в розділі «Вибори», однак окрім актуальних новин, для нас важливим є просте пояснення: скільки бюлетенів, як ставити «пташку» тощо. На цьому ми й зосередилися», — розповіла генеральна продюсерка цифрових платформ Суспільного Тетяна Кисельчук.

Долучиться до марафону «Місцеві» також UA: Українське радіо.

«Щотижня в нашому ефірі виходитиме інтерактивна програма «Українське радіо. Місцеві», яку вестимуть Дмитро Хоркін та Світлана Мялик. Ми використаємо головну перевагу радіо — інтерактив, можливість живого спілкування, щоб виборці могли отримати відповіді на свої запитання. А їх, зважаючи на зміни у виборчому законодавстві, виникне чимало. Слухачі UA: Українське радіо матимуть змогу подискутувати з ключовими учасниками виборчих перегонів, обговорити програми кандидатів, отримати роз’яснення від посадовців, відповідальних за підготовку, організацію та проведення місцевих виборів», — прокоментував виконавчий продюсер UA: Українське радіо Юрій Табаченко.

Перший матеріал із циклу виборчого марафону «Місцеві» — із Харкова. Це історія 8-річного Ясі, котрий має дитячий церебральний параліч та епілепсію. Яся, так само як і майже 4 тисячі інших дітей на Харківщині, потребує паліативної допомоги. Як і де її шукати — у матеріалі UA: ХАРКІВ.