«Незалежність. Спогади крізь роки» на UA: Українському радіо Миколаїв  

 «Незалежність. Спогади крізь роки» на UA: Українському радіо Миколаїв  

21 сер. 2020

З 22 серпня до 24 серпня на UA: Українському радіо Миколаїв вийде спецпроєкт «Незалежність. Спогади крізь роки», присвячений 29-й річниці Незалежності України.

Читайте також: До Дня Незалежності на телеканалі UA: МИКОЛАЇВ покажуть міжрегіональний спецпроєкт #ВІЛЬНІ

Це шість міжпрограмок, в яких миколаївці згадують день 24 серпня 1991, коли вони дізналися про те, що Україна стала незалежною, свої емоції та хвилювання. А також відповідають на запитання: чим для них є Незалежність держави. 

«Ми не вигадували нічого надзвичайного. В ці святкові дні хотіли надати слово людям, які брали участь в здобутті Україною Незалежності і сьогодні займають активну проукраїнську позицію. Серед учасників проєкту люди різних професій: архівістка, викладач-політолог, народний депутат попереднього скликання, пенсіонер. Головне, що об’єднує цих людей – любов до України та рідного краю», розповів керівник творчої групи UA: Українського радіо Миколаїв Андрій Тюренков.

Участь в роботі над спецпроєктом «Незалежність. Спогади крізь роки» взяв увесь склад творчої групи радіо.

«Я, як людина, яка народилася після проголошення Незалежності України, не так відчуваю та розумію це свято. Під час роботи над проєктом мені вдалося поспілкуватися з людиною, яка чекала, коли ж нарешті проголосять Україну Незалежною, адже на той момент це було свято, яке викликало радість. Вважаю, справжня боротьба за Незалежність ще триває. Україну зараз шматують, в Україні війна», розмірковує журналістка Суспільного Миколаєва Світлана Вовк.

Читайте також: Як країна святкує День Незалежності — дивіться у «Ранку на Суспільному» в ефірі UA: МИКОЛАЇВ

Редакторка та ведуча UA: Українського радіо Миколаїв Тетяна Бакоцька стверджує: цінність цих спогадів у тому, що аудіолітопис подій, пов’язаних зі здобуттям Україною Незалежності, наповнюється новими свідченнями миколаївських науковців. Зокрема, докторка історичних наук Лариса Левченко та доктор політичних наук Микола Іванов, які присвятили своє життя дослідженню та вивченню української історії, наголошують, що ціна за Незалежність завжди висока. Проте в 1991 році ніхто б не повірив, що за свободу доведеться боротися в 21-му столітті під час російко-української війни. Науковці зауважили: найважливішим здобутком є те, що за мирний період встигли виховати нове покоління. 

«Це люди, які народилися в Незалежній Україні і для яких саме Україна є Батьківщиною. Це міцний фундамент для розбудови успішної країни. Це потужний фактор, що мотивуватиме багатьох людей, які звикли жити в Україні в російському культурному середовищі, після російської агресії, шукати свою українську ідентичність, українське коріння», — зазначає Тетяна Бакоцька.

Нагадаємо, UA: Українське радіо у Миколаївській області  можна слухати на частотах: Миколаїв — 92,0 МГц, Первомайськ — 105,9 МГц. UA: Радіо Культура  можна слухати на частоті 100,1 МГц в Миколаєві. Також  UA: Українське радіо Миколаїв можна слухати на сайті UA: МИКОЛАЇВ та в мобільному застосунку suspilne.radio.