Про гроші, дрони та удари по росії — Сергій Притула в інтервʼю Суспільне Миколаїв

Про гроші, дрони та удари по росії — Сергій Притула в інтервʼю Суспільне Миколаїв

24 тра. 2024

Щоденно «Фонд Сергія Притули» отримує численні заявки щодо потреб у безпілотниках, засобах радіоелектронної боротьби, бронетранспорті чи інших засобах ураження, якими потім українські військові протидіють російському агресору. Лише протягом 2023 року фонд надав допомогу понад 500 військовим частинам.

Про потребу у дронах, їхнє застосування на полі бою та звідки беруться гроші на допомогу українській армії голова фонду Сергій Притула розповів кореспондентам Суспільного під час візиту до Миколаєва.

Фото: Дмитро Скороходов

Читайте також: Відтепер на Суспільне Миколаїв виходитиме більше випусків новин у будні та вихідні

«Перших три місяці після повномасштабки багато грошей, мільйони доларів мабуть йшли на амуніцію, закуповувались в промислових масштабах бронежилети і шоломи, і форма, берці і розгрузки, плитоноски, тактичні окуляри, рукавиці, бафи, шкарпетки. Але потім вже держава почала оперативніше закривати ці потреби, суттєво почали допомагати союзники, відповідно ті бюджети, які вивільнилися з цього напряму закупівель були правильно розподілені по інших. Якщо брати станом на сьогодні, то все таки дрони різних типів і РЕБ — це два найбільших запити», — розповідає Сергій Притула.

З кінця літа 2022 року фонд почав розвивати мережу центрів підготовки цивільного населення до опору, по великій кількості напрямів навчання по всій Україні. За словами Сергія, вони почали з базових 5-6 курсів, це підготовка до мобілізації, це стрілецька справа, спочатку теорія, а потім перейшли до практики на полігонах, домедичка, управління дронами цивільними, мінно-вибухова справа. Зараз у фонді 35 напрямів навчання, є дуже цікаві, щодо поведінки з гранатометами різних типів від РПГ до NLAW, робота з переносними зенітно-ракетними комплексами різних типів.

«Маємо кілька напрямків роботи, ці курси і тренінги ведуть психологи, починаючи від того як треба створити атмосферу правильної адаптації для ветерана, який повертається з війни силами його сімʼї, його друзів, оточення. Закінчуючи дуже потужним курсом "Хамелеон", який ми нещодавно виставили на платформі Prometheus освітній, це курс, як не потрапити в полон і курс виживання в полоні, який проводить спеціаліст на базі опрацьованих сотень інтервʼю з українськими полоненими, які повернулись з полону. Відверто кажучи, це напрям, яким я дуже пишаюсь», — каже Сергій Притула

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих диджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

На Миколаївщині 一 це телеканал Суспільне МиколаївУкраїнське Радіо Миколаїв та цифрові платформи: 

Підпишіться на Суспільне Анонси на тій платформі, де вам зручно: телеграм або вотсап.