«Батьки-засновники» — новий проєкт про тих, хто сформулював ідею України

«Батьки-засновники» — новий проєкт про тих, хто сформулював ідею України

18 січ. 2024

Українське Радіо запускає проєкт про батьків-засновників, які сформулювали ідею України та обґрунтували її державність. «Батьки-засновники» виходитиме в ефірі радіостанції, на ютуб-каналі Українського Радіо та на подкаст-платформах. Автори проєкту — Наталія Соколенко та Сергій Стуканов. Разом з істориками вони досліджують понад десять століть нашої історії починаючи з часів Русі.

Проєкт стартує в День Соборності України, 22 січня:

Прем’єра в ефірі Українського Радіо відбудеться 24 січня о 22:07. Цього ж дня проєкт з’явиться і на подкаст-платформах. Наступні випуски проєкту на всіх платформах виходитимуть щосереди.

Україна з’явилася не в 1991 і не в 1917 році. Тисячолітня історія українського народу — це кілька етапів становлення державності, формування національної свідомості й творення модерної української нації.

Громадяни сучасної України й досі мало знають імена тих діячів і мислителів, які сформулювали ідею України й довели її історичну тяглість від часів Русі. Ці люди показали її окремішність із національної, політико-правової, мовної та геополітичної точок зору. Навіть у найтемніші часи вони вірили й рухали ідею української незалежної держави. Саме вони — батьки-засновники України.

«“Батьки-засновники” — це перифраз чи алюзія на тему американських батьків-засновників. Їх було семеро. І про них знають не тільки американці, а знає весь світ. Батьків-засновників Європейського Союзу теж було семеро. І нам прикро, що ми наших батьків-засновників знаємо менше, ніж американці своїх», — ділиться ведуча Наталія Соколенко.

«Нам потрібно знати про людей, які навіть у найдраматичніші часи, коли Україна не мала власної державності й зазнавала тиску та гноблення з боку зверхніх держав, формулювали ідею незалежної української держави й шукали аргументи для такої постановки питання. Ми хочемо познайомити з ними українців», — розповідає ведучий Сергій Стуканов.

На фото зліва направо: ведучий проєкту Сергій Стуканов, історик Ігор Гирич, ведуча проєкту Наталія Соколенко

Ідея цього проєкту виникла давно, але зараз це також відповідь на маніпуляції росії, каже Наталія Соколенко: «Ми взяли один з аспектів, щоб показати як антитезу путіну, який стверджує, що у нас не було держави. Але це не так. От ми й хочемо показати, що протягом тисячі років були й різні форми, й різні назви нашої держави. Вони були тоді, коли ще й москви не було. І це була українська держава, і українська державотворча думка. Ми в цьому живемо й досі. У нас і герб, і мова тієї держави, що була тисячу років тому».

Ведуча проєкту «Батьки-засновники» Наталія Соколенко

Почали журналісти з часів Княжої доби, а саме від літопису «Повість временних літ» Сильвестра й твору Володимира Мономаха «Повчання дітям». Цей унікальний твір написав сам князь Володимир, що є визначним для тогочасної Європи. Історики відзначають, що вже тоді існувала висока правова культура. А батьками-засновниками можна назвати широкий загал шляхти, які боролися за привілеї й права русинів. Відтак утворилася Козацька держава, яка укладала міждержавні договори, мала своє військо, територіальний поділ і власне право.

«Ми разом із нашими гостями, істориками Ігорем Гиричем, Вадимом Арістовим, Максимом Яременком та Дмитром Шурхалом дослідили, що́ батьки-засновники тих часів думали про державу, якою мала бути та держава. Далі ми переходимо до Великого князівства Литовського та Речі Посполитої, — розповідає Наталія Соколенко. — Наша гостя, докторка історичних наук Наталія Старченко, каже, ми входили в ці держави саме як Велике князівство Руське. Називали Велике князівство Литовське, Руське, Жемайтійське і Річ Посполита. І в усіх документах, що укладалися, завжди підкреслювалося: “Ми народ руський. У нас наша юридична система, руське право ще з часів Русі. Ми князі, нащадки князів руських тієї, ще Князівської доби. І мова судочинства руська”».

Історик Вадим Арістов

Учасник одного з випусків проєкту Вадим Арістов, історик і співробітник Інституту історії України НАН України, відзначає: «В часи, коли багато різноманітних міфів та інформаційних маніпуляцій, дуже важливо пам’ятати й згадувати про джерела, про ті конкретні тексти, з яких ми щось знаємо про минуле. Батьків-засновників України — багато. В кожній добі починаючи з кінця X століття ми можемо знайти яскраві постаті, які долучилися до творення або тих ранніх форм державності в Києво-Руський час, або вже модерної, або ранньомодерної України. Всюди були ті, хто політичним чином або своїми текстами обґрунтовували існування держави, певної ідентичності та робили проєкти на майбутнє».

У наступних випусках проєкту «Батьки-засновники» його автори розкажуть про діячів, які переймалися створенням Української держави в часи російської імперської окупації та Австро-Угорської імперії, Гетьманату й Української Народної Республіки.

У випусках про період радянської окупації журналісти разом з істориками розкажуть і про тих, хто жив на теренах рідної землі, й про діячів діаспори. Буде багато імен. Окремо розкажуть про Левка Лук’яненка, який написав Акт проголошення незалежності України.

Ведучий проєкту «Батьки-засновники» Сергій Стуканов

Сергій Стуканов каже, що у виборі героїв вони з Наталею Соколенко зосереджуються на мислителях та істориках: «Подеколи ці особи в історії ставали не лише ідеологами, але також брали на себе й державотворчу функцію, як от Михайло Грушевський, який, з одного боку, сформулював візію історії України-Русі, а з іншого боку — був і визначним державним діячем».

Герої проєкту — історики, філософи, поети, соціологи, географи. Вони мають різні фах і статки й походять із різних куточків України. Дехто з них нам добре відомий: Тарас Шевченко, Михайло Драгоманов, Іван Франко, В’ячеслав Липинський. Однак імена десятків особистостей, які доклалися до формулювання ідеї України, довгий час замовчувалися або були викреслені з історії. Автори проєкту розкажуть про вже знаних героїв із нових маловідомих сторін та розкриють слухачам і глядачам постаті, відомі на зараз лишень вузькому колу дослідників.

«Це дуже цікаві видатні постаті, різнобічні, подеколи внутрішньо суперечливі, які теж еволюціонували від одних поглядів до інших. Але в підсумку вони доходили важливих думок. Думаю, такого проєкту ще ніхто не робив», — коментує Сергій Стуканов.

Проєкт «Батьки-засновники» створений у співпраці з командою діджиталу Суспільного Мовлення.

«Зараз є запит на історичний контент в українському сегменті ютубу. Завдяки відео, графіці та ілюстраціям ми можемо краще донести глядачеві контексти, про які йде мова, й підкреслити та візуалізувати ключові думки ведучих та гостя, аби вони краще запам’ятовувались. Крім того, ми хочемо, аби цей проєкт був цікавий людям з різним рівнем обізнаності в українській історії. Те, що проєкт виходить на різних платформах, дозволяє говорити до різних аудиторій», — каже оператор-постановник проєкту Олексій Мацкевич.

Заплановано 40 випусків подкасту. Втім, як відзначають автори проєкту, визначних постатей, які вплинули на історію України, значно більше.

Українське Радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо України, флагманський канал Національної суспільної телерадіокомпанії України. У Києві мовить на частоті 105 FM. З усіма частотами Українського Радіо та лінками на соцмережі Суспільного в регіонах можна ознайомитися за посиланням. Українське Радіо також можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку «Дія».