Обидві частини «Какая разніца» Суспільне покаже в телемарафоні

Обидві частини «Какая разніца» Суспільне покаже в телемарафоні

8 січ. 2024

«Какая разніца» — другий епізод документального циклу «Остання війна». Це продовження розповіді про деколонізацію свідомості українського суспільства протягом років незалежності, про помилки, яких українці припустилися у взаєминах із росією, й роздуми чи можна було їх уникнути. Під час роботи над фільмом команда Суспільного Мовлення зібрала багато матеріалу. Так фільм, що розповідає про нескладені іспити й набиті ґулі перших постколоніальних десятиліть України став двосерійним. Перша частина охоплює 1991–2004 роки, а друга — 2004–2023 роки.

Обидві частини вийдуть на Першому каналі Суспільного Мовлення під час національного марафону «Єдині новини»:

Перша частина «Какая разніца» — 9 січня о 23:00.

Друга частина «Какая разніца. Уроки» — 14 січня о 23:00.

«Головний меседж фільму «Остання війна», який, до речі, є натяком на Франкові слова «Се ж остання війна! Се до бою чоловіцтво зі звірством стає, се поборює воля неволю», — це велика війна за свободу, яка триває сотні років, і нам важливо розуміти, між ким ця війна й за що вона. І ми пробуємо відповісти на це питання власне в нашому документальному циклі «Остання війна». Ви коли будете дивитися цей фільм, вам буде здаватися: а ви б іще і таке додали, а ви б ще це сказали, а ви б ще це сказали. Цей фільм дуже тригерить саме тому, що нам всім це болить. У вас будуть свої приклади помилок і проколів страшних, часом фатальних, які ви захочете згадати. Але ця серія — мій власний погляд, мій власний список оцих помилок», — відзначає авторка документального циклу Мирослава Барчук.

Основа фільму — хроніка й унікальні архівні матеріали. Всі документи, свідчення й архівні матеріали, з якими працює команда проєкту, ретельно перевіряються й досліджуються. Опрацьовано сотні годин архівних відео й безліч документів.

Продюсер і співавтор проєкту Володимир Ладижець«Кожне слово й кожен кадр — безцінні. Я безмежно вдячний всій команді за величезну роботу. Потрібно розвінчувати міфи та наративи, що насаджувала нам росія роками й століттями. Це дуже важка тема, відповідно, говорити про неї треба багато. Ми віднайшли багато історичних фактів. З кожної серії, з кожної теми, що ми підіймаємо, ми бачимо, що матеріалу є стільки, що нам варто продовжувати. І це можливість продовжувати проєкт».

Команда проєкту також відмічає, що незважаючи на те, що в історичній перспективі 1991–2023 роки, період що охоплює фільм «Какая разніца», — це доволі небагато років, але за цей час дуже багато змінилося, в тому числі й люди.

Автор сценарію документального циклу «Остання війна» Юрій Макаров згадує: «Коли ми працювали над проєктом, я щоразу натикався на те, що це мені зараз здається очевидним. А я 20 років тому в це не вірив. А я 20 років тому так не думав. І це надзвичайно важлива історія — не скидати на когось свою відповідальність, в тому числі й на колективну відповідальність. А усвідомити її як частину нашого спільного досвіду й нашого спадку».

Читайте також: Телеканал Суспільне Культура: Констатувати тектонічні зміни в суспільстві

Дивіться перший епізод «Анатомія рашизму» документального циклу «Остання війна», першу частину другого епізоду «Какая разніца» та другу частину другого епізоду «Какая разніца. Уроки» на ютуб-каналі Першого.

«Остання війна» — цикл документальних фільмів, у якому українські та західні інтелектуали, історики, філософи, письменники й політичні діячі аналізують, як довго триває російсько-українська війна, які її корені й за що вона точиться? Чому світ понад 20 років був інтелектуально та морально сліпим до визрівання фашизму в росії, й чому всі роки незалежності українське суспільство та влада легковажили загрозами з боку північного сусіда? Кожен фільм це окрема розмова, в якій розглядають російсько-українську війну як опуклий багатогранник — кожна грань відкривається в різних епізодах документального циклу.

Спікерами проєкту «Остання війна» стали: Сергій Плохій, Володимир Єрмоленко, Френсіс Фукуяма, Оксана Забужко, Тарас Лютий, Пітер Померанцев, Віталій Портников, Олеся Островська, Віра Агеєва, Ярослав Грицак, Юрій Прохасько, Мирослав Маринович, Євген Глібовицький, Вахтанг Кебуладзе, Мирослав Маринович, Ігор Козловський, Антон Дробович, Олена Стяжкіна, Ірма Вітовська, Ахтем Сейтаблаєв, Віктор Ющенко, Андрій Бондар, Йосип Зісельс, Мирослава Ґонґадзе, Павло Казарін, Любов Цибульська, Віктор Єленський, Георгій Коваленко, Олександр Кучерук.

Творча команда проєкту

Автор ідеї та продюсер:
Володимир Ладижець

Ведуча та авторка ідеї:
Мирослава Барчук

Режисери:
Олеся Моргунець-Ісаєнко
Роман Синчук

Автори сценарію:
Мирослава Барчук
Юрій Макаров

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.