На Суспільне Миколаїв писали Радіодиктант разом із майбутніми журналістами

На Суспільне Миколаїв писали Радіодиктант разом із майбутніми журналістами

28 жов. 2023

27 жовтня, у День української писемності та мови, у приміщенні Суспільне Миколаїв відбулося написання Радіодиктанту національної єдності-2023. Найбільший україномовний флешмоб щоразу об’єднує сотні тисяч українців у всьому світі.

Читайте також: Радіодиктант національної єдності-2023: Суспільне об’єднало українців у світі

До написання диктанту долучилися команда Суспільне Миколаїв та студенти кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова.


«Це можливість не тільки зі своїми студентами зібратися в студії Суспільне Миколаїв, але ще попрацювати, поговорити, поспілкуватися з колегами. І ця символіка в тому, що ти відчуваєш інтуїтивно власне, напевно, на такому ментальному рівні єднання з усіма українцями, де б вони не перебували. Для мене це дуже важливо, оскільки вже з перших диктантів це акція об’єднання», — зазначає завідувачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова Оксана Філатова.

Текст Радіодиктанту зі студії зачитав актор і театральний режисер Олексій Гнатковський. Цьогорічний диктант називався «Дороги України», його авторкою стала поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. До методичної роботи над Радіодиктантом традиційно долучилася мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко.

«Дуже крутий текст, актуальний. Мені дуже подобається, що вся країна єднається щороку за допомогою цього диктанту. Було досить складно, бо ми всі вже відвикли писати "вручну", адже левова частка студентів перейшла на електроніку й взагалі. Тому в мене трохи німіла рука, я намагався її розминати, але так все чудово. Думаю, є помилки, бо я трохи не встигав», — каже студент-журналіст другого курсу Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова Роман Волинський.

Студентка-журналістка четвертого курсу Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова Мирослава Соловйова пише диктант вже втретє, каже, що дуже сподобався текст, звісно складний, але вона сподівається, що написала його більш-менш правильно: «Тема дуже класна, така щемлива, я ледь не заплакала. Мені дуже приємно, що мене запросили на Суспільне, що ми із журналістами писали, така класна приємна атмосфера, ніби всі велика родина». 

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності започаткований у 2000 році командою Українського Радіо задля єднання навколо мови. Відтоді він став найбільшим щорічним україномовним флешмобом, який об’єднує українців і знавців української мови по всьому світу. 

Минулого року текст Радіодиктанту національної єдності-2022 «Твій дім» написала Ірина Цілик, українська письменниця і режисерка, членкиня Українського ПЕНу, а читала — народна артистка, Герой України Ада Роговцева. Радіодиктант торік написали понад півмільйона людей на всіх шести континентах, разом з ученими на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді. На перевірку тексту Радіодиктанту на Українське Радіо загалом надійшло понад 30 тисяч електронних листів і майже 10 тисяч паперових. Редакція Українського Радіо отримала листи з усіх куточків України, разом з тимчасово окупованими територіями, а також із понад двадцяти іноземних країн.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

На Миколаївщині 一 це телеканал Суспільне МиколаївУкраїнське Радіо Миколаїв та цифрові платформи: