Рідні й уся команда Суспільного чекає на повернення додому полоненого телеоператора Василя Філімона

Рідні й уся команда Суспільного чекає на повернення додому полоненого телеоператора Василя Філімона

29 вер. 2023

Рік і чотири з половиною місяці рідні та вся команда Суспільного чекає на визволення з російського полону Василя Філімона. 24 лютого 2022 року, у перший день повномасштабного наступу росії, телеоператор Суспільне Миколаїв мобілізувався до лав Збройних сил України. 15 травня він перестав виходити на зв‘язок. Його родині стало відомо, що Василь потрапив у полон під час виконання бойового завдання на Донеччині. 

Наразі немає новин, у якому стані перебуває Василь Філімон, в яких умовах його утримують, чи потребує він медичної допомоги. 

До Дня захисників та захисниць України його дружина Юлія Філімон і колеги із Суспільне Миколаїв Світлана Кльосова й Валентина Гурова розповіли про довоєнне життя і роботу Василя, його захоплення та мрії.

Читайте також: Більше сотні працівників/-ць Суспільного захищають Україну в лавах Сил оборони

«Я вийшла заміж за надзвичайного чоловіка! Часом — дуже впертого і буркотливого, але в той самий час надзвичайно чуйного, уважного, пристрасного і дбайливого», — каже дружина Василя Юлія. Вона відзначає його безмежну жагу до знань і саморозвитку: до війни він займався спортом, грав у шахи, багато читав. З особливим захопленням любив перечитувати книги Даніеля Канемана, відомого своїми працями з когнітивної психології.

Світлана Кльосова, Юлія та Василь Філімони

Планував яскраве життя і мріяв про сімейних затишок. З початком війни на Сході України здавав кров у центрі переливання: вважав це своєю місією для порятунку не одного життя. 

«Я намагаюсь брати з коханого приклад, адже він, на відміну від мене, упевнений у собі, амбітний, знає чого хоче, і не особливо переймається думкою інших. Треба просто крокувати до своїх мрій. До повномасштабного вторгнення ми мали досить банальні мрії: мати свій будинок, реалізуватись на роботі, — каже Юлія Філімон. —  Сьогодні це все стало неважливим».

Юлія та Василь Філімони

На Суспільному Василь Філімон — із 2016 року. Паралельно заочно здобував другу вищу освіту і за декілька днів до повномасштабної війни отримав диплом за спеціальністю «Менеджмент». 

Світлана Кльосова пригадує жарти Василя, твердість характеру й ерудованість. Завжди готовий підтримати інтелектуальну бесіду чи дискусію, часто — сам стає ініціатором. Легкий на підйом і завжди усміхнений. У колективі його неодноразово порівнювали з «Вікіпедією» і йшли просити поради. 

«З Васею ми познайомилися шість років тому на одній зі зйомок. Я тоді тільки починала свій журналістський шлях, а Василь працював телеоператором на одному з миколаївських телеканалів. Такий усміхнений, впевнений у собі, компанійський. Через декілька років ми вже стали колегами на Суспільне Миколаїв. Попереду були десятки цікавих спільних зйомок. Вася завжди відгукувався на будь-яку роботу і виконував її якісно. Пам’ятаю, як у 2020-му ми о 4:30 поїхали на полігон знімати стрибки парашутистів. Було дуже холодно і темно. Я кажу: “Вась, а якщо вийде — познімаємо з гвинтокрила, на висоті?” Вже за годину ми підіймалися на 800 метрів над містом, а Вася робив найгарніші кадри, які я тільки могла уявити», — говорить Світлана.

Валентина Гурова знайома з Василем зі студентських років. Товаришували вже тоді, а коли він прийшов на Суспільне — дружба зміцніла.

«Не знаю більш справедливої й вимогливої людини ніж Вася. Коли мені потрібна неупереджена і максимально об’єктивна думка щодо чогось, без роздумів знаю — звертатись треба до нього. Вранці 24 лютого ми зустрілися з сім’єю Філімонів і мене ні краплі не здивувало рішення Василя — він їхав до військкомату. Відчуття справедливості й що він повинен захистити свою дружину, батьків, брата, друзів не дало б йому вчинити інакше. Я пишаюсь і дуже скучаю за ним», — каже Валентина.

Інформацію про полон Василя Філімона поширили десятки українських видань та закордонні редакції. 

«Сьогодні моє серце вирване з грудей, а життя перетворилось на існування. Тепер я мрію лише про зустріч із чоловіком: хочу знов чути його голос, торкатися до нього й дивитися в ті проникливі зелені очі», — говорить дружина Юлія.

Дружина Василя і Суспільне Мовлення неодноразово зверталися до української влади та міжнародної громадськості із закликом всебічно й усіма можливими способами сприяти визволенню Василя Філімона. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

На Миколаївщині 一 це телеканал Суспільне МиколаївУкраїнське Радіо Миколаїв та цифрові платформи: