«Мельпомена Таврії» — за інформаційної підтримки Суспільне Миколаїв

«Мельпомена Таврії» — за інформаційної підтримки Суспільне Миколаїв

7 вер. 2023

З 8 до 16 вересня у Херсоні відбудеться XXV Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії»*. Об’єднана команда Суспільного інформаційно підтримає подію — Суспільне Миколаїв, Суспільне Херсон, Суспільне Одеса, а також телеканал Суспільне Культура та Радіо Культура.

Метою фестивалю є популяризація мистецтва, обмін досвідом між творчими колективами, ознайомлення глядачів із найцікавішими виставами театрів із різних областей України та інших держав.

Читайте також: Суспільне транслюватиме Ігри Нескорених-2023

8 вересня фестиваль відкриють відразу 25 театрів. Загалом у фестивальній афіші — 72 вистави. Запланована home-програма у Херсоні в безпечному місці, а також guest-програма в інших містах країни та закордону на сценах театрів-учасників. Працюватиме літературна сцена в семи містах: Херсон, Одеса, Кропивницький, Київ, Львів, Миколаїв, Ганновер (Німеччина). Заплановані заходи музичної платформи з бардами та рок-гуртами в Херсоні, Миколаєві й Одесі.

«Чверть століття живе наша "Мельпомена Таврії". Всі роки існування її створює неймовірна команда закоханих у своє дитя людей. За двадцять п’ять років фестиваль ніколи не скасовувався: чи не було коштів, чи був карантин через COVID-19... Навіть війна не зупинила гаряче серце нашої Мельпомени! У цьому році, на жаль, ми не можемо зібрати театри в Херсоні, але нас підтримують усі митці країни та колеги з-за кордону. Ювілейний фестиваль відкриється одночасно у двадцяти п’яти театрах! А після нашої перемоги ми обовʼязково зберемо всіх друзів у Херсоні, візьмемось за руки та пройдемось містом грандіозною театральною карнавальною ходою!» — каже президент Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії» Олександр Книга.

Команда Суспільне Миколаїв планує зробити матеріал про історію фестивалю, інтерв’ю з акторами, які перебували в окупації, відвідати миколаївські події в межах фестивалю, зняти бекстейдж та зробити фоторепортаж з вистави.

«Ми дуже раді, що цього року фестиваль повертається, та ми маємо змогу висвітлювати його офлайн. Це важлива подія для відновлення українського театрального мистецтва, яке органічно рефлексує "велику війну"», — каже шеф-редакторка Суспільне Миколаїв Олександра Предущенко.

Команда Суспільне Херсон планує зробити репортаж з відкриття фестивалю, з вистав, а також записати цікаві інтерв’ю з учасниками події.

«Суспільне Херсон завжди висвітлювало щорічний театральний фестиваль "Мельпомена Таврії". Цьогоріч через повномасштабну війну організатори фестивалю вирішили зробити сцени у семи містах. Наша команда висвітлюватиме на основній сцені виставу Наталі Ворожбит "Позивний "Горобчик", а також заходи музичної платформи — з бардами та рок-гуртами», — розповідає шеф-редакторка Суспільне Херсон Тетяна Яременко

У Херсоні діятиме терапевтична платформа задля позитивного впливу на психоемоційний стан людей, які пережили тривалу російську окупацію та лишаються у місті під постійними обстрілами. У межах платформи запланована низка майстер-класів, які також висвітлюватиме Суспільне Херсон.

Команда Українського Радіо Одеса планує присвятити серію передач знайомству і розповіді про фестиваль. Директорка, художня керівниця Одеського українського академічного музично-драматичного театру ім. Василька Юлія Пивоварова та президент фестивалю «Мельпомена Таврії» разом з журналісткою Іриною Сечковською в програмі «Радіодень» говорили про взаємопідтримку і співпрацю театрів під час війни

Суспільне Одеса робитиме репортаж з репетиції п’єси Одеського українського академічного музично-драматичного театру ім. Василька «Карпатський вестерн» та сюжети з вистав і заходів фестивалю. 

Команда Суспільного прагне максимально повно розповісти своїй аудиторії про перебіг подій XXV Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії». Про головні події звідти дивіться і слухайте на платформах телеканалу Суспільне Культура та Радіо Культура.

«Взаємодія з театрами — один із ключових напрямів роботи Радіо Культура. Ми маємо унікальну експертизу в роботі з радіодрамами, тому є цілком природним партнером для головних театральних подій України. Фестиваль "Мельпомена Таврії" для нас особливий — і як давній партнер, і як фестиваль, що прожив драматичний досвід окупації. Культурне середовище України — солідарне та незламне. І під час фестивалю ми всі знову в цьому переконаємося», — каже Ірина Славінська, виконавча продюсерка Радіо Культура.

З програмою фестивалю можна ознайомитися за посиланням.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини, радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також національна мережа місцевих каналів. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

На Миколаївщині 一 це телеканал Суспільне МиколаївУкраїнське Радіо Миколаїв та цифрові платформи: 

* XXV Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» пройде за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID.