Хаби у регіонах Суспільного: запитання — відповіді

Хаби у регіонах Суспільного: запитання — відповіді

8 лют. 2023

Згідно з Концепцію регіонального мовлення на 2022-2025 роки, відбудеться трансформація філій Суспільного, на базі яких будуть створені шість хабів Суспільного. Кожен з них включатиме центр виробництва та декілька бюро в найближчих областях, а також гіперлокальну мережу журналістів в об’єднаних територіальних громадах.

  • Яка структура хабів?

До 2025 року компанія планує створити шість хабів: центральний, західний, північно-західний, північно-східний, південний та східний. Терміни створення східного хабу залежатимуть від безпекової ситуації в регіоні. 

Хаб включає:

  • Регіональний центр виробництва — забезпечуватиме інформаційне прямоефірне телевізійне мовлення та управління новинним контентом із навколишніх бюро.
  • Кілька бюро в навколишніх областях — виготовлятимуть мультимедійні інформаційні матеріали для мешканців свого регіону.
  • Гіперлокальну мережу в місцевих громадах цих областей. 

У 2021-2022 роках команда Суспільного розбудувала гіперлокальну мережу у Чернігівській, Сумській та Харківській областях як пілотний проєкт. Ці кореспонденти інформували про воєнні злочини росіян, розповідали історії прифронтових містечок на всю країну та були першими на місці подій для документування й висвітлення ситуації. 

Читайте також: «Працював і як журналіст, і як волонтер-рятувальник», — спецкор Суспільне Суми у місті Охтирка

Розподіл філій на центр виробництва та бюро відбуватиметься з урахуванням  географічного розташування, безпекових чинників, професійної потужності команд, наявності власного приміщення.

Було: філії Суспільного в обласних центрах України, підпорядковані центральному офісу в Києві.

Стало: філії з декількох областей об’єднуються в хаб: одна з них стає центром виробництва, решта – працює як інформаційні бюро. Бюро координується та взаємодіє з центром виробництва, а центри виробництва — з центральним офісом Суспільного. В об’єднаних територіальних громадах працює гіперлокальна мережа кореспондентів.

Читайте також: Шеф-редактор Суспільне Харків Слава Мавричев — про команду та рік повномасштабної війни

  • Мета трансформації

Усі зміни відбуваються для того, щоб Суспільне  мало змогу продовжувати незалежне мовлення, інформувати суспільство про важливе тут і зараз по всій території країни. За допомогою трансформації ми диверсифікуємо безпекові ризики та ризики втрати мовлення на окремих територіях завдяки декільком центрам виробництва й розподіляємо об’єкти критичної інфраструктури по всій країні. Відтак забезпечуємо безперебійну роботу Суспільного за будь-яких загроз. Такий підхід допомагає компанії покращити горизонтальні зв’язки, сприяти децентралізації й розвитку middle management.

Мережа гіперлокальних журналістів забезпечить максимальне охоплення місцевих новин з громад, якого немає в жодному іншому медіа, дозволить швидше за інші медіа давати перевірену інформацію з будь-якої точки України.

Хто керує хабом?

Хаб складається з центру виробництва, декількох бюро та гіперлокальної мережі, що передбачає керівні посади на кожному з цих рівнів.

Центр виробництва:

  • Шеф-редактор, відповідальний за дотримання журналістських стандартів усього контенту хабу.
  • Продюсер з виробництва координує та забезпечує виробництво інформаційного контенту для всіх платформ.
  • Менеджер (господарські й адміністративні питання).

Бюро (координується та взаємодіє з  центром виробництва):

  •  Головний редактор, відповідальний за контент.
  •  Менеджер, відповідальний за господарські та адміністративні питання.

Команда гіперлокальних журналістів підпорядковується шеф-редакторам центрів виробництва або бюро в кожному регіоні.

Змінилась роль продюсера філії. Оскільки раніше ці люди відповідали значною мірою за аутсорс, то десять з них стали креативними продюсерами в новому продюсерському центрі Суспільного і створюватимуть контент на загальнонаціональному рівні. Один продюсер проявив себе впродовж активних бойових  дій і став шеф-редактором, двоє — перейшли працювати в команду Українського Радіо.

  • Трансформація — ліквідація філій?

Ні. Філії залишаюся і стають або центрами виробництва, або бюро. Трансформація регіональних філій — це побудова децентралізованої системи виробництва та управління контентом.

Завдяки введенню сучасних систем управління та доставки контенту компанія не потребуватиме такої кількості інженерного складу, натомість для розвитку гіперлокальної мережі будуть створені посади журналістів у громадах і проведена оптимізація інженерного й адміністративного складу в центральному офісі та філіях Суспільного.

Частина посад буде скорочена, а замість них з’являться нові. Пріоритет у зайнятті нових та усіх наявних вакантних посад надаватиметься діючим працівникам, зокрема переважне право матимуть ті, чиї посади будуть скорочені. 

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.