Відчинили свої «Двері»: проєкт Суспільного про представників нацспільнот, які допомагають постраждалим від війни

Відчинили свої «Двері»: проєкт Суспільного про представників нацспільнот, які допомагають постраждалим від війни

11 лис. 2022

13 листопада о 16:00 на Суспільне Миколаїв та місцевих телеканалах Суспільного Мовлення* стартує проєкт Координаційного центру мовлення національних меншин «Двері», де українці різного етнічного походження, діляться зворушливими історіями про допомогу тим, хто рятується від війни. Також проєкт «Двері» виходитиме у національному марафоні «Єдині новини #UAразом», на телеканалі Суспільне Культура та ютуб-каналі Першого.

Це 16 документальних історій про людей, життя яких змінила повномасштабна війна, та про врятовані ними сім’ї. Як згуртувалися та волонтерять, як відчинили двері своїх домівок для переселенців — попри національну приналежність, мову, культуру та місце проживання, кожен з героїв проєкту своїми справами наближає нашу спільну перемогу. 

Читайте також:  Історія українського болгарина Іллі Златова у «Відтінках України. Війна» 

«У цих історіях реальне життя українців — тих, що відчинили двері своєї домівки для тих, чий дім довелось умістити у валізу. Ми зафіксували для себе і для глядачів ці найсильніші враження — зустрічі з різними українцями, які огортають своїм теплом. Надломлені, крихкі й міцні водночас. Наші герої — нащадки вимушених переселенців з інших країн. Вони добре пам’ятають непрості історії життя своїх родичів і факти про те, як одного дня українська земля відчинила свої двері для них, і тепер питання допомоги вимушеним переселенцям з інших регіонів країни для них особисте і надважливе. Вони не очолюють волонтерських організацій, не займають високих посад, не є відомими особистостями — вони Українці, від яких можна заряджатись, як від генератора посеред темної ночі», — розповіла керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного Анастасія Гудима

Перший випуск складається з трьох історій героїв різного етнічного походження з Одещини. Серед них розповідь Олександри Корчинської, вчительки фізики з польським корінням із селища Маяки. Жінка створила волонтерський хаб.

«Для мене війна розпочалася у 2014 році. Я зрозуміла, наскільки це важливо — відстояти Україну, — розповідає Олександра Корчинська, — після повномасштабного вторгнення я змінилась. До війни я була просто мирна людина, а зараз воюю за наших хлопців. Треба тим, хто на фронті, допомагати. Варіант один — залучати більше людей до цього, бо один в полі не воїн. Робити добро — дуже легко. Хочу, щоб Україна процвітала, щоб вона була вільна. Чим швидше вигнати росіян, ось такими справами. Тому що допомагати разом — це перемагати разом»

Ще одна історія — стоматологині Наталі Чобан з Одеси, болгарського й гагаузького походження, яка відкрила двері свого стоматологічного кабінету для військових і вимушених переселенців, та розповідь азербайджанця Фазиля Аксєрова, який прихистив вимушених переселенців і передав на передову понад 100 бронежилетів та 10 автомобілів.

Креативна продюсерка Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного Олена Кривенко розповіла, назва «Двері» —  метафорична.

«Вислів однієї з героїнь проєкту для мене влучно описує його суть: "Допомагати — значить перемагати". В кожній програмі ми розповідаємо про небайдужих людей, які працюють на різних фронтах, аби Україна якнайшвидше перемогла у цій жахливій війні з агресором. Хтось лікує зуби безкоштовно, хтось приймає переселенців у власному будинку, хтось передає варення на фронт, хтось збирає гроші на автівки для військових. Історії Волонтерів з великої літери ми зібрали у шести випусках програми, які на ютубі будуть у 16-ти окремих історіях. "Двері" — це чергове свідчення незламності та згуртованості української нації», — каже Олена Кривенко.

Читайте також: «Жодна імперія не вижила в історії, і ця не виживе»: Йосиф Зісельс дав прогноз на майбутнє росії

Редакторка проєкту «Двері» Надія Стадницька поділилася, що проєкт та його герої стали для неї справжнім відкриттям. 

«Тепер знаю: коли одні двері зачиняються, обов’язково відчиняються інші. Багато людей втратили власні домівки, але знайшли новий прихисток. Втратили рідних, але здобули друзів на все життя. Проєкт "Двері" — відкрив перед учасниками не лише двері у новий дім, а й двері у нове життя, дав надію, віру і силу боротися проти росії. Проєкт “Двері” вкотре довів, що Україна єдина. Українці з Заходу країни відкривають свої домівки для українців зі Сходу країни, незалежно від віросповідання, національності — ми всі українці та живемо на своїй землі — тому перемога буде за нами й квітуча Україна відродиться», — переконана Надія Стадницька.

Суспільне мовлення — єдине медіа в Україні, яке регулярно виготовляє проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них — українською. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії.

На Миколаївшині 一 це телеканал Суспільне МиколаївУкраїнське Радіо Миколаїв та цифрові платформи: 

* Крім Суспільне Крим та Суспільне Донбас.