«Небезпечна довідка» – заключний випуск розслідувань «Четверта влада» на UA: МИКОЛАЇВ

«Небезпечна довідка» – заключний випуск розслідувань «Четверта влада» на UA: МИКОЛАЇВ

22 гру. 2021

Цього четверга, 23 грудня, о 19:55 на UA: МИКОЛАЇВ вийде заключний випуск проєкту розслідувань «Четверта влада». Незалежні журналісти проєкту з’ясовуватимуть, як працює схема виготовлення фіктивних медичних довідок для водіїв і чим це загрожує людям.

Читайте також: Переможці відбору «Створюй із Суспільним»: які проєкти втілять у 2022-му

За даними поліції, кількість ДТП в Україні за 9 місяців 2021 року зросла на 15%, у порівнянні з цим же періодом 2020  року, і склала 137 тисяч випадків. Однією з причин ДТП є поганий стан здоров’я водіїв, які прихочують це, купивши фіктивну медичну довідку. В процесі розслідування журналісти з’ясували, хто у Миколаєві виготовляє такі довідки і  як їх розповсюджує. 

«Купівля водійських посвідчень була однією з найпоширених схем у дореформованій правоохоронній системі. Але, як не дивно, вона існує й досі, незважаючи на те, що ДАІ вже  немає. Більш того, відповідні органи працюють у зв’язці з приватними медичними фірмами, які надають фіктивні медичні довідки», — розповідає керівник проєкту розслідувань «Четверта влада» Олег Оганов. 

За словами журналіста Ярослава Чепурного, це була цікава робота, хоча й дуже непроста, адже перебувала на межі дозволених законодавством норм. 

«Порадившись з медіа-юристами Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП), ми пішли на цей експеримент, отримавши за 500 грн фіктивну медичну довідку. Фігуранти нашого розслідування, розуміючи юридичні ризики, на які ми наражалися, неодноразово тиснули на це. Утім, іншим шляхом вийти на фірму, яка займається виготовленням фіктивних медичних довідок, не було можливості. Відтак вважаємо, що цей експеримент був цілком виправданим, — розповідає журналіст Ярослав Чепурний. — Другий непростий момент – прихована зйомка. Цивільний кодекс не дозволяє приховано знімати громадян, залишивши кілька виключень. На думку юристів ІРРП, використання прихованої зйомки у даному випадку було цілком виправдано, адже право суспільства знати про механізм отримання фіктивних медичних довідок переважає право громадян на приватність їхнього життя».  

Після виходу програми команда проєкту звертатиметься до правоохоронних органів, аби ті перевірили діяльність викритої у розслідуваннях фірми і дії працівників автошколи, а також з’ясували, скільки компанія за останні роки виготовила фіктивних медичних довідок та у чиї кишені йшов потік цих незаконних коштів.

«Цієї серією ми завершуємо цьогорічну співпрацю з продакшеном-переможцем проєкту "Створюй із Суспільним. Розслідування". Для Миколаївської філії це був перший подібний досвід і, як на мене, це був дуже цікавий досвід. Проєкт "Створюй із Суспільним" продовжиться і наступного року. Тому Суспільне Миколаїв уже починає шукати цікаві ідеї для реалізації в рамках проєкту», — каже продюсерка  Миколаївської філії Суспільного Катерина Лисюк. 

Всі серії проєкту розслідувань «Четверта влада» можна переглянути на сайті філії та ютуб-каналі філії.

Нагадаємо, програма «Четверта влада» стала однією з проєктів-переможців, готових до реалізації, всеукраїнського відкритого конкурсу «Створюй із Суспільним. Розслідування».  Метою проєкту є викриття випадків зловживань бюджетними коштами, корупційних зв’язків, невідповідність того, що задекларовано посадовцями чи депутатами до стилю життя, можливе вирішення питань задля власних інтересів, які можуть зашкодити громаді чи окремому громадянину. 

Перший випуск проєкту стосується роботи Миколаївського глиноземного заводу, проблем утилізації червоного шламу і його впливу на довкілля. 

У другому випуску – продовження розслідування про Миколаївський глиноземний завод. 

У третьому випуску незалежні журналісти проєкту виявили, що у Миколаєві потребує ремонту кожна четверта історична будівля, а частина з них руйнується не тільки від часу, а через недобросовісних власників і бездіяльність влади.

«Подвійна бухгалтерія» пологового будинку – у четвертому випуску розслідувань.

У п’ятому випуску незалежні журналісти проєкту з’ясовували, як працює чорний ринок культурних цінностей та як він шкодить українцям.

Загалом, конкурс проєктів журналістських розслідувань для виробництва і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного був оголошений вперше минулого року в грудні. У лютому стали відомі назви шести проєктів-переможців. «Створюй із Суспільним» — це програма співпраці з Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах Суспільного мовлення.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Миколаївщини можна на сайті Суспільне|Новини, на сторінці Суспільне Миколаїв у Фейсбуці, інстаграм-сторінці та  на сайті філії.