«Вкрадені скарби» – новий випуск розслідувань «Четверта влада» на UA: МИКОЛАЇВ

«Вкрадені скарби» – новий випуск розслідувань «Четверта влада» на UA: МИКОЛАЇВ

8 гру. 2021

Цього четверга, 9 грудня, о 19:55 на UA: МИКОЛАЇВ вийде новий випуск проєкту розслідувань «Четверта влада». Незалежні журналісти проєкту спробують з’ясувати, як працює чорний ринок культурних цінностей та як він шкодить українцям.

Читайте також: До захисту відібрали 111 проєктів «Створюй із Суспільним», серед них 1 з Миколаєва

«Розграбування пам’яток архітектури є надзвичайно важливою темою, оскільки йдеться про нашу культурну ідентичність. Якщо ми не знаємо свого минулого – ми не знаємо, хто ми є. Своїм матеріалом ми хочемо підштовхнути суспільство та владу полыпшити систему охорони археологічної спадщини», — зазначає керівник проєкту Олег Оганов.


«Я була шокована, коли побачила більше тисячі археологічних знахідок, деякі з них доволі рідкісні, які “чорні” копачі, не ховаючись, продають на аукціонах в інтернеті. Ці артефакти просто викрали з пам’яток, зокрема миколаївських, заради власної наживи. А ці знахідки могли б поповнювати експозиції музеїв і допомагати навчанню дітей, студентів. У сюжеті “Вкрадені скарби” ми спробували розібратися, що саме призводить до того, що миколаївці втрачають частину свого культурного спадку», — зазначає авторка і ведуча програми Оксана Орсач


«Суспільний мовник Миколаївщини раз у раз привертає увагу громадськості до теми збереження історичної і культурної спадщини, руйнування пам’яток, діяльності “чорних археологів”, висвітлюючи її в новинах, у програмах Українського радіо Миколаїв, у випусках “Сьогодні. Головне”. Цього разу розслідницьку аналітику пропонує команда проєкту “Четверта влада”», — каже тимчасова виконувачка обов’язків продюсерки Миколаївської філії Суспільного Галина Щерба. 

Переглянути програму можна буде також на на сайті філії та ютуб-каналі філії.

Нагадаємо, програма «Четверта влада» стала однією з проєктів-переможців готових до реалізації всеукраїнського відкритого конкурсу «Створюй із Суспільним. Розслідування».  Метою проєкту є викриття випадків зловживань бюджетними коштами, корупційних зв’язків, невідповідність того, що задекларовано посадовцями чи депутатами до стилю життя, можливе вирішення питань задля власних інтересів, які можуть зашкодити громаді чи окремому громадянину. 

Перший випуск проєкту стосується роботи Миколаївського глиноземного заводу, проблем утилізації червоного шламу і його впливу на довкілля. 

У другому випуску – продовження розслідування про Миколаївський глиноземний завод. 

У третьому випуску незалежні журналісти проєкту виявили, що у Миколаєві потребує ремонту кожна четверта історична будівля, а частина з них руйнується не тільки від часу, а через недобросовісних власників і бездіяльність влади.

«Подвійна бухгалтерія» пологового будинку – у четвертому випуску розслідувань.

Загалом, конкурс проєктів журналістських розслідувань для виробництва і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного був оголошений вперше минулого року в грудні. У лютому стали відомі назви шести проєктів-переможців. Ще п’ять ідей команда Суспільного відібрала у довгий список. Для їх виробництва мовник залучатиме додаткове фінансування, в тому числі й донорську підтримку.

«Створюй із Суспільним» — це програма співпраці з Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах Суспільного мовлення.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Миколаївщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Миколаїв у Фейсбуці, інстаграм-сторінці та  на сайті філії.