«Українською – вільно» — спецпроєкт команди Суспільне Миколаїв до 9 листопада

«Українською – вільно» — спецпроєкт команди Суспільне Миколаїв до 9 листопада

23 жов. 2021

З 19 жовтня по 9 листопада в теле- і радіоефірі Суспільне Миколаїв журналісти розкажуть історії миколаївців та жителів області, які вивчили українську мову. Всі вони зробили це свідомо, українська не для всіх була рідною, а цьогоріч кожен з героїв проєкту ще й має намір долучиться до всеукраїнської акції із написання Радіодиктанту.

Читайте також: UA: МИКОЛАЇВ покаже «Курс з інформаційної гігієни» з Оксаною Мороз

Спецпроєкт «Українською — вільно» щодня звучатиме о 12:40 та 17:45 на Українському радіо Миколаїв, а глядачі телеканалу UA: МИКОЛАЇВ побачать його між основними програмами з 25 жовтня.

«”Це зброя у боротьбі за незалежність країни, тож не маємо давати ворогу навіть формальних підстав так би мовити «захищати російськомовне населення»”, – обґрунтовує вибір мови спілкування один з героїв спецпроєкту. Всі учасники цього радіо- і телециклів говорять українською свідомо. Це місцеві жителі різного віку, національності, представники різних професій, у кожного – свій досвід. Журналістка родом з Донбасу, військовослужбовець, викладачка та інші розповідають свої історії, як і коли обрали державну мову для спілкування, розмірковують, чому це важливо і принципово для них, — каже тимчасово виконувачка обов’язків продюсерки Миколаївської філії Суспільного Галина Щерба.Ми вже зібрали декілька інтерв’ю, але записи і зйомки тривають. Моїх колег захопила тема проєкту, вони шукають і знаходять нових героїв для нього. Історії вже можна послухати в ефірі “Українського радіо Миколаїв”, а найближчим часом їх можна буде побачити і на інших платформах Суспільне Миколаїв».

Серед героїв спецпроєкту офіцер Збройних сил України, членкиня громадської ради при ОДА та експертної комісії з формування переліку нематеріальної культурної спадщини Миколаївської області, поет, журналістка, екологиня, голова обласної організації азербайджанської молоді Миколаєва та інші.

Кожна з історій має свій індивідуальний ракурс. Наприклад, екологиня, викладачка Національного університету кораблебудування ім. адмірала Макарова Інна Тимченко 6 років послуговується виключно українською. Згадувала про ті часи, коли почала думати та говорити українською, як було важко це зробити в 2011-му і як в один день це трапилось в 2015-му. Каже, що виникає бажання потиснути руку людині, якій важко висловитися українською, але ця людина щиро це робить, працює над собою не для того, що треба, а тому що хоче. А офіцер Збройних сил України, учасник антитерористичної  операції  та миротворчої місії ООН в демократичній республіці КОНГО Андрій Тюренков зазначає, що українська мова має бути обов’язковою для спілкування у публічній сфері. Український військовий вважає, що мова – це оборонна зброя під час гібридної війни проти України.

«Працюючи над проєктом, хотіли визначити його суспільну важливість, цінність інформації, яку отримаємо від героїв. Розуміємо, що такі історії має чути і бачити, якомога більше миколаївців. Ще 5-6 років тому такі розповіді, як, наприклад, у Інни Тимченко, були поодинокі. Наразі все більше людей розуміють, що основна, засаднича функція української мови – націєтворча, а вже потім комунікативна. Це усвідомлення відбувається через продовження національно-визвольних змагань за соборність України. Насправді, логіка мислення наших героїв дуже проста і правдива: мовна свідомість – основа держави», — зазначає редакторка «Сьогодні. Головне» телеканалу UA: МИКОЛАЇВ Тетяна Мілякіна.

Тетяна Мілякіна, відеограф Ігор Чорний та Інна Тимченко

«Редакція Українського радіо Миколаїв активно долучилися до створення спецпроєкту, приуроченого до Дня української писемності та мови. Журналісти  зустрічаються з цікавими непересічними особистостями, які українською мовою почали говорити не так давно, але їх спонукали певні події або обставини в житті. Багато респондентів зауважують, що українською мовою говорило б більше миколаївців, якби  чули її частіше. Такий проєкт дає можливість побачити реальну картину щодо  користування українською мовою в регіоні та зрозуміти, як її можна покращити – збільшити кількість громадян, які б вільно бажали говорити державною мовою. Наші  учасники проєкту показують, як можна швидко вивчити та говорити українською, якщо є бажання людини. Саме бажання і наполегливість можуть кардинально змінити мовленнєву  ситуацію на Миколаївщині», — зауважує редакторка Українського радіо Миколаїв Галина Самойленко.

Нагадаємо,  Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. В Миколаївській області — це телеканал UA: МИКОЛАЇВ і радіо Українське радіо Миколаїв.  

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Миколаївщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Миколаїв у Фейсбуці, інстаграм-сторінці; та  Українському радіо Миколаїв, а також на сайті філії.