Миколаївська філія Суспільного провела спецефір до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту

Миколаївська філія Суспільного провела спецефір до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту

28 січ. 2019

Миколаївська регіональна філія Суспільного до Дня пам’яті жертв Голокосту підготувала спецефір за підтримки Миколаївського товариства єврейської культури.

У ранковій програмі "Новий день" глядачі дізналися про проект "Театр Очевидця", започаткований 2018 року в Миколаєві та кількох інших містах України. Учасники проекту, координаторка Тетяна Тупайло, психологиня Галина Номировська та режисер Олексій Павліщев, розповіли про його мету — об’єднати представників двох поколінь — людей, які пережили Голокост, і сучасних підлітків, занурити юного глядача в драматичні історії виживання.

"Учасники програми говорили про те, що допомагало вижити у страшні часи — про любов, взаємопідтримку і пам’ять, яку необхідно зберегти і передати. Історії наших земляків вразили до сліз мене і всю нашу творчу групу", — розповіла керівниця творчої групи "Ранок" Миколаївської філії Суспільного Галина Щерба.

Також у ранковій програмі прозвучали історії свідків Голокосту з Миколаївщини та інтерв’ю голови обласного товариства єврейської культури. Глядачі дізналися, які літературні й кінотвори розкривають тему Голокосту, познайомилися зі збіркою історико-психологічних новел "Еврейские судьбы" (2018 р.) миколаївського автора Іллі Старікова.

"Працюючи над спецефіром, ми зібрали історії 4-х єврейських родин, які тоді проживали на території Миколаївської області. Нам дуже допомогли члени Миколаївського товариства єврейської культури, які з 1990 року записували історії очевидців. Коли відчуваєш біль всього пережитого цими людьми, розумієш, що їхні спогади важливі не тільки для них, але і для нас", — зазначила режисерка творчої групи «Ранок» Миколаївської філії Суспільного Катерина Жуліна.

На UA: Українське радіо Миколаїв тематичні міжпрограмки з історичними фактами про Голокост лунали протягом усього дня. В ранковій програмі голова правління Миколаївського обласної єврейської громади Михайло Гольденберг розповів про заходи, що відбувалися в області до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту. Ввечері в ефір вийшла програма із золотого фонду радіо про розстріли євреїв у селі Богданівка на Миколаївщині в роки Другої світової війни.

«Миколаївська регіональна дирекція Суспільного не могла оминути цієї суспільно важливої теми. В ефірах радіо-  і телеканалу 27 січня лунали роздуми про трагедію Голокосту, історії земляків, які пережили геноцид, історії людей, які у своїх домівках прихистили євреїв, ризикуючи власним життям. Ми маємо знати, аби не допустити трагедії в майбутньому. Це певна засторога від того, до чого може призвести політика нетерпимості й ненависті. Нашу місію вбачаємо - через висвітлення таких болючих тем сприяти консолідації суспільства», - розповіла продюсерка Миколаївської філії Суспільного Анастасія Тімановська.

Нагадаємо, Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту встановлено рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року і відзначається щороку 27 січня.