Неповнолітні правопорушники мають шанс на перевиховання

19:11, 28 лис. 2019
 
Неповнолітні правопорушники мають шанс на перевиховання

Неповнолітні правопорушники мають шанс на перевиховання. За рішенням суду їх можуть звільнити від покарання з випробувальним терміном від одного до двох років. Аби дізнатися, як це відбувається, кореспонденти Суспільного відвідали Миколаївський центр ювенальної пробації.

У 17-річного Владислава Семеніченка випробувальний термін закінчився влітку 2019 року. Зйомка відбувалася за письмовим дозволом батька та зі згоди Владислава. У 15 років хлопець разом зі старшим товаришем вчинив крадіжку. Рішенням суду підлітка направили до Центру ювенальної пробації для проходження соціально-виховної роботи. Владислав Семеніченко говорить:

  • Стаття 185, частина перша, друга і третя. "Крадіжка з проникненням в чужу власність". Повівся на пропозицію старшого знайомого. Він запропонував, а в той момент я втік із дому. Грошей не було, а їсти хотілося. Повівся, і ми пішли до будинку. Так вийшло, що не подумав про це заздалегідь і ми там поцупили кілька речей і продали їх.

Хлопець розповідає, що життя змінилося. Взявся за навчання, закохався. Завдячує центру.

  • Я приходив і до мене ставилися не як до злочинця якогось, ніби мені довіряти не можна - до мене ставилися як до абсолютно рівного собі. Люди хороші тут.

Аби дізнатися, як змінився психоемоційний стан Владислава,  психологиня Аліна Даниленко проводить тест "Малюнок кімнати". Аліна Даніленко говорить:

  • Були обставини складні, з якими він справлявся. Ситуація змінилася і зараз він абсолютно спокійний, упевнений, відчуває себе стабільним, відчуває себе стійким.

Із початку року до центру ювенальної пробації направили вісьмох підлітків. Усього там займаються 15  дітей. Із ними працюють психологи. Начальниця центру ювенальної пробації Оксана Іпатьєва говорить:

  • Справа в тому, що неможливо виправити взагалі усіх. Але в цьому році жоден наш підліток не скоїв кримінальне правопорушення під час проходження випробувального терміну. Цим ми дуже пишаємося, тому що це основний показник, щоб він не скоїв під час випробувального терміну правопорушення. Але ми ставимо собі більшу мету – це покращення стосунків, це зміна кримінального мислення, це подолання агресивної поведінки.

Авторка: Світлана Кльосова
Операторка: Юлія Філімон