Будинок, що на Восьмого Березня, частково відключили від електропостачання

18:05, 28 лис. 2019
 
Будинок, що на Восьмого Березня, частково відключили від електропостачання

26 тисяч за електроенергію заборгували мешканці будинку за адресою Восьме березня, 71. Відучора вони без освітлення в під’їздах та з непрацюючими ліфтами.

Василь Скрипченко - інвалід другої групи, має протез ноги. Тепер на восьмий поверх чоловік  вимушений ходити сходами. Із 27 листопада будинок, що за адресою Восьме Березня, 71, частково відключили від електропостачання через заборгованість.  Ліфти не працюють,  немає світла на сходових майданчиках. Така ситуація в чотирьох під’їздах будинку.

Мешканець будинку Василь Скрипченко каже:

  • Я оплачую послуги постійно і справно. У мене немає ніяких заборгованостей. У нашому під’їзді, знаю, лише чотири людини не сплачує рахунки. Треба їх карати, але чомусь карають безвинних інвалідів, калік.

Олександр Демчук мешкає на п`ятому поверсі, заборгованостей також не має, вважає дії представників Обленерго та комунального підприємства "Гуртожиток" незаконними. Заступник директора комунального підприємства  СКП "Гуртожиток" Володимир Рожнов пояснив дії підлеглих:

  • Цей будинок був у процедурі створення ОСББ, його начебто й створили, але процедуру до кінця не закінчили. Голова ОСББ не взяв будинок на свій баланс, документацію не забрав та не переписав договори. Тобто за будинок відповідає "Гуртожиток".

Про відключення, каже, попереджали. 19 листопада мешканці багатоповерхівки не допустили до щитової. Працівники установ повернулись за тиждень з актом на повне відключення будинку. Заступник директора КП "Гуртожиток" Володимир Рожнов говорить:

  • Пов’язано це з тим, що за мешканцями будинку за електропостачання, за ліфти та за комунальне освітлення накопився борг 26 тисяч 800 гривень.

Ми звернулись за коментарем до акціонерного товариства "Миколаївобленерго". Начальник відділу інформаційної роботи АТ "Миколаївобленерго" Володимир Пронін говорить:

  • Ситуація була скандальна, мешканців можна зрозуміти. Мешканці платять за послуги, але "Гуртожиток" не розраховується з постачальником. А питання взаєморозрахунку - це не питання між Обленерго і Гуртожитком. Це питання між Гуртожитком і електропостачальною компанією.

- Станом на перше листопада підприємство "Гуртожиток"  заборгувало майже пів мільйона гривень, - говорить директор Миколаївської електропостачальної компанії Валентин Лінченко. Із 19-го листопада почались відключення боржників "Гуртожитку", в тому числі і будинку на Восьмого Березня.

Протягом року в багатоповерхівці на Восьмого Березня обрізають світло вдруге. Як не втрапити в схожу ситуацію телефоном - говорить юристка Ольга Савицька:

  • На сьогоднішній день оці послуги з освітлення місць загального користування входять у тариф, який вони сплачують на користь "Гуртожитку". Для того, щоб цього уникнути, на підставі Закону України "Про житлово-комунальні послуги", на підставі Закону України "Про ринок електричної енергії", який діє з 2017 року, їм потрібно створити ОСББ і укласти прямий договір між ОСББ і електропостачальною організацією.

 

Авторка: Катерина Максименко
Операторка: Юлія Філімон