Із Миколаївського зоопарку відправили зубра до Грузії

16:04, 27 лис. 2019
 
Із Миколаївського зоопарку відправили зубра до Грузії

Із Миколаївського зоопарку 27 листопада  відправили до Грузії європейського зубра на прізвисько Мустанг.

Мустангу два роки. Тварина народилася в Миколаївському зоопарку. Цей вид занесений до  Міжнародної червоної книги та Червоної книги України.

Спеціальну клітку для транспортування встановили впритул до виходу з вольєра. Мустанг майже одразу до неї зайшов. Заступник директора Миколаївського зоопарку Юрій Кириченко каже:

  • Сьогодні (27 листопада – ред.) здійснюється відвантаження  тварини - вона відправиться в Чорноморськ. Звідти паром в Батумі. А далі вже у Тбілісі. Такий її маршрут руху. Тварина передається безкоштовно. Сторона, що приймає, сплачує лише всі витрати, пов’язані з перевезенням. І оплатили нам клітку, яку ми замовили. Вони самі замовили машину.

До Тбілісі зубра відправляють відповідно до Європейської програми розмноження та збереження виду тварин.  За завантаженням спостерігають митники. Головний державний інспектор митного посту «Костянтинівка» Сергій Плєшко каже:

  • Досить важко вивезти або завезти тварину, оскільки існують певні обмеження. Відвантаження зубра відбулось згідно з чинним законодавством, документи надані були всі.

Кількість зубрів у дикій природі почала зменшуватись у першій половині двадцятого століття. Заступник директора Миколаївського зоопарку Юрій Кириченко говорить:

  • Йшла війна, ніхто не думав про збереження виду. Люди думали, як виживати. Не було такого потужного руху щодо збереження тварин.

Транспортування миколаївського Мустанга до Тбілісі  планують завершити за п’ять діб.

Автор: О. Гордієнко
Оператор:  І. Чорний