У Матвіївці планують побудувати зерновий термінал

21:23, 25 лис. 2019
 
У  Матвіївці планують побудувати зерновий термінал

Компанія «Нібулон» планує при в’їзді в Матвіївку побудувати новий зерновий термінал. За чи проти жителі мікрорайону – дізнавались кореспонденти Суспільного

Геннадій Кірільченко більше 40 років живе в мікрорайоні Матвіївка. Чоловік проти будівництва терміналу. Каже, що зараз будинок з видом на річку, хоче, щоб так і залишилось:
- Переважно дмуть східні вітри. Постійно цей весь пил буде тут. Вони кажуть, що тут зроблять пляж. Хто на цей пляж піде, коли вся вода буде коричнева? Та й люди наші всі проти. Уявіть, 24 години на добу - це буде гуркіт і все інше. Тут на берег приїжджають люди з міста з наметами, відпочивають. Тут їм ставлять контейнер, звичайно, є безлад, але не такий, як тут буде.

Маргарита Прусова показує нам місце, де компанія «Нібулон» планує побудувати зерновий термінал. Ділянка розміром 5,6 гектара. Це є рекреаційна зона. Маргарита Прусова каже:
- Ми занепокоєні тим, що перевід нашої рекреаційної зони в промислову перекриє доступ до  Матвіївки, як до зеленої зони, яка зараз є єдиною в Миколаєві, яка є зеленою і в якої немає ніяких промислових забудов. Також від траси у північному напрямку планується на ділянці у 2,5 гектара зробити відстійник для вантажівок. Це теж неприпустимо, тому що  ця ділянка є дуже цінним природним осередком, тому що на цій ділянці росте рідкісна червонокнижна рослина – це ковила.

Вчителі школи №24 збирають підписи батьків учнів «за» будівництво нового терміналу. Директорка школи Тамара Жеребцова говорить, компанія «Нібулон» допомагає школі з 2006 року, тому вирішили її підтримати, але роблять це в позаурочний час. Директорка школи каже:
- Коли я виступала в суботу на цих громадських слуханнях, я теж наголосила на тому, що я виступаю, як мешканка, не як директор школи, я теж маю на це право.

Генеральний директор компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський каже, якщо жителі мікрорайону не підтримують будівництво зернового терміналу, то Матвіївка залишиться без інвестицій і не  розвиватиметься.
Компанія «Нібулон» пропонує внести до генплану міста зміни щодо розміщення об’єкта будівництва на двох земельних ділянках. Це буде високотехнологічний зерновий термінал та майданчик для відстоювання вантажного транспорту.
Маргарита Прусова зібрала 1 000 підписів проти будівництва терміналу. 75 відсотків опитаних жінкою жителів "проти", 25 відсотків розділилися навпіл: одні "за", інші  - "не визначилися". Цього тижня в міській раді планують провести громадські слухання, де жителі Матвіївки представлять свій екологічний проєкт. Замість терміналу – рекреаційна зона.


Авторка: Н.Булах
Оператори: В.Філімон, І.Чорний