Шість модульних мобільних котелень працюють у Миколаєві

18:17, 7 лис. 2019
 
Шість модульних мобільних котелень працюють у Миколаєві

Альтернативне опалювання. Шість модульних мобільних котелень, які працюють на природному паливі, вже забезпечують теплом Миколаївський базовий медичний коледж та міську лікарню № 3. Модулі  – розробка миколаївських інженерів.

Головний лікар Олександр Чеботарьов каже, що у приміщенні лікарні тримається температура близько 20 градусів. Вважає опалення модульними котлами гарною альтернативою опаленню з міської котельні. Котельні знаходяться за стадіоном медичного коледжу. Усього шість модулів. Над ними – бокси з паливними пелетами миколаївського виробника. Директор компанії "Грінтехно" Степан Хоменко каже, таке паливо є екологічно безпечним:

  • Ми використовуємо агропелети. Ні для кого не секрет, що Україна є аграрною державою і Миколаївська область також є аграрною областю – в нас багато виробляється соняшника. У нас в області є три підприємства, які переробляють соняшник на олію і залишається дуже багато лушпиння після виробництва. З цього лушпиння підприємства виробляють ці агропелети. Воно є екологічно чистим, воно не впливає на екологію, і повністю відповідає усім екологічним нормам України.

Шість модулів мають потужність три мегавати. Що дає можливість протягом 12 днів опалювати до 30 тисяч квадратних метрів приміщень. Степан Хоменко, директор "Грінтехно", каже:

  • Ця котельня повністю управляється за допомогою мережі Інтернет, мобільного додатку. Тут не існує операторів, кочегарів, людей, які тут закидають паливо чи ще щось роблять. Вона обладнана всіма необхідними системами пожежегасіння і пожежною сигналізацією. Вона в автоматичному режимі подає паливо.

Керування модулями відбувається дистанційно - за допомогою спеціального додатку. За показниками системи спостерігає диспетчер.

Проєкт реалізується у  співпраці з комунальним підприємством «Миколаївоблтеплоенерго». Модульні котельні «вливають» тепло у труби комунального підприємства. Микола Логвінов, директор ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», каже:
- Останніми роками ми ведемо роботу над зменшенням втрат, поліпшенням якості послуг. Ось навіщо нам це потрібно. Це зменшення втрат, це економічно вигідніша модель. Коли ми закінчимо процедурно все, коли з’явиться більше таких приватників, які будуть нам вливати в систему, то це призведе не скажу що до зменшення тарифу, але не дасть йому підійматися.

Авторка: Світлана Кльосова
Оператор: Євген Сержук