За системою «Шведський стіл» харчуються діти в Академії

19:08, 15 жов. 2019
 
За системою «Шведський стіл» харчуються діти в Академії

За системою  «Шведський стіл» харчуються діти в Миколаївській академії дитячої творчості. Це перша школа в Миколаївській області, в якій змінили традиційну роздаткову систему харчування.

Меню розробляли близько місяця. Проводили опитування серед дітей та батьків. Шеф-кухарка Наталя Кармалова розповідає, які побажання виконали і що внесли в перелік:

  • Ми зараз готуємо все. І овочі припущені завдяки духовці, що нам поставили. Картоплю робимо і варену, і картопляне пюре. Ну, різноманітно: і рис з овочами, і капуста тушкована, і рагу овочеве. Ось зараз осінь - все йде ближче до овочів. Від сьогоднішнього дня вінегрет дозволили, салати овочеві почали готувати. Сирники робимо, запіканки робимо. Намагаємося урізноманітнити меню: яблучка печені, соки, компот, чай, кавовий напій. Нагрівається три поверхні у нас. І виходить, що цілий день у нас гаряча їжа.

П’ятнадцятирічна Златослава Осипова обідає в їдальні. Також купує перекус. Розповідає про зміни в меню:

  • У нас змінилося меню. Додали дуже багато салатів. Можна купувати звичайний сік, воду, кексики.

Щодня меню змінюється, розробляють його кухарі, затверджує директор школи. Середня ціна обіду 15 гривень. Розрахуватися в їдальні можна як готівкою, так і банківською карткою. Тут працює два термінали.  На реалізацію проєкту витратили триста тисяч гривень. Із міського бюджету - 100 тисяч гривень. Щомісяця батьки учнів здають по 160 гривень до громадського об’єднання «Золотий Лелека». Із цих грошей 200 тисяч гривень витратили на ремонт та закупівлю обладнання для їдальні.

 

Нагадаємо, систему «Шведського столу» в Миколаївській академії дитячої творчості впровадили 1 вересня 2019 року.

__________________
Авторка:  В. Андрушків,
Оператор: С. Куропятник