До кінця жовтня в Миколаєві працюватиме пункт прийому каштанів

14:14, 9 жов. 2019
 
До кінця жовтня в Миколаєві працюватиме пункт прийому каштанів

У Миколаєві діє пункт прийому каштанів. Містяни можуть здати зібрані плоди та отримати за них гроші.

59-річний Сергій Чухутов побачив оголошення про збір кінських каштанів та віришив долучитися. Чоловік каже, що  один кілограм каштанів коштує дві гривні: 

  • Я побачив оголошення про прийом каштанів, дізнався ціну і вирішив у вільний від роботи час, так як я працюю водієм, зайнятися збиранням. Тобто це і користь для міста, прибирання сміття та в той же час якась користь від каштанів. Зібрав 14 кг - заробив 28 гривень. Гроші звичайно невеликі, але все таки якась копієчка - на хліб буде.

За сьогодні миколаївці здали 160 кілограмів каштанів. А від першого вересня - 40 тонн. Зібрані плоди щотижня перевозять до міста Бровари, де знаходиться основний пункт прийому. Звідти експортують за кордон, -  розповідає начальник виробничо-складського комплексу Олег Челак: 

  • Плоди кінського каштана закуповують фармацевтичні компанії. З них виготовляють медпрепарати, також каштани закуповують на експорт. Плоди кінського каштана містять есцин, на його основі виготовляють лікарські засоби проти варикозного розширення вен. Умов для прийому як таких немає. Головне, щоб каштан був очищений, без шкірки і все. Ніяких більше критеріїв для прийому каштанів немає.

У Миколаєві ростуть кінські каштани. Саме цей сорт  використовують у фармацевтиці, - говорить фармацевтка Марина Сущенко.

  • Це чудовий венотоник. Тобто він сприяє розрідженню крові, зміцненню стінок судин. Каштани використовуються дуже активно при венозних застоях, варикозних розширеннях вен, тромбофлебітах, при геморої. Використовуються настойки, використовуються мазі, використовуються свічки на основі кінського каштана.

 У Миколаєві каштани прийматимуть до кінця жовтня. 

Авторка - Світлана Кльосова.