В Україні набрав чинності Закон про державну мову

17:45, 16 лип. 2019
 
В Україні набрав чинності Закон про державну мову

16 липня в Україні набрав чинності Закон про державну мову. Відсьогодні лише  українською укладатимуть трудові договори, проводитимуть публічні заходи, а також розміщуватимуть інформацію для загального користування: вивіски, рекламу, оголошення тощо. Напередодні парламентських виборів кореспонденти Суспільного дізнавалися, чи є в Миколаєві політична реклама, яка суперечить 28-й статті Закону.

Політична реклама російською мовою на вулицях Миколаєва була розміщена від початку передвиборчих перегонів. Партії «Опозиційна платформа - за життя», «Опозиційний блок»,  «Слуга Народу», кандидати в депутати Борис Козир, Ігор Дятлов – одні із замовників російськомовних гасел. Один з ініціаторів впровадження Закону – голова Комітету з питань культури та духовності України – Микола Княжицький каже, що відсьогодні це порушення.

Що стосується російськомовної агітації, розміщеної на бордах або листівках, то штрафів  не передбачено.

Нагадаємо, Закон про державну мову набрав чинності  через два місяці після опублікування його в офіційній пресі. Закон також передбачає відповідальність посадовців за незнання мови. Втім, ця норма діятиме лише через три роки від дати ухвалення Закону.

Авторка: Катерина Балєєва
Оператор: Василь Філімон