Зареєстровані повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства

20:02, 10 лип. 2019
 
Зареєстровані повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства

Від початку передвиборчої агітації на Миколаївщині зареєстровано 76 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. Вони стосувались розміщення агітаційної продукції без вихідних даних та у заборонених законом місцях, пошкодження майна, а також нібито незаконної агітації й можливого підкупу виборців.

Антоніна Лашта, речниця нацполіції Миколаївської області, каже:
- Із 76-ти повідомлень 29 не знайшли свого підтвердження, сім знаходяться на розгляді. Складено 41 адміністративний протокол , 29 з яких направлено до суду. Заводським відділом поліції розпочато одне кримінальне провадження.

- Найбільше ймовірних порушень стосуються рекламних бордів, - говорить координатор Громадянської мережі ОПОРА Дмитро Баштовий, - після звернень до поліції та складання адміністративних протоколів, ситуація з рекламою на бордах виправляється: необхідна інформація з’являється. Але агітатори здійснюють інші правопорушення, коли іде розклеювання по стовпах. Йде порушення не виборчого законодавства, а порушення правил благоустрою. Станом на сьогодні ми звернулись до поліції щодо розповсюдження листівок на стовпах кандидатів Ігоря Копитіна, Пасічного по 127-му округу і партії «Голос».

Також поліцією були зафіксовані і випадки ймовірного підкупу виборців. Політтехнолог Олександр Ухмановський говорить, що це поширена світова практика. Зазвичай використовують непрямий підкуп.
- Непрямий підкуп використовують майже всі. Є в нас дані, що в Миколаєві один із кандидатів роздавав продуктові пайки, є інформація в ЗМІ, що кандидат на одному окрузі – Тимошин, надав в амбулаторію якесь дороге обладнання, це все є підкупом.

Олександр Ухмановський каже, що підкупом є не лише роздача матеріальних цінностей, а й надання послуг.
- Наприклад, один із кандидатів в нардепи, він(вона) обіцяв, що звозить на концерт одного зі співаків в Одесі. Тобто переїзд Миколаїв-Одеса, це є надання транспортної послуги, тобто це теж підкуп, але тут важливо враховувати скільки вартує ця послуга.


Відповідальність за порушення виборчого законодавства може бути від адміністративного покарання зі штрафом – до зняття кандидатури.


Авторка: Катерина Балєєва
Оператор: Сергій Куропятник