У городищі Дикий сад розпочався археологічний сезон

13:36, 21 тра. 2019
 
У городищі Дикий сад розпочався археологічний сезон

У Миколаєві, в городищі Дикий сад, розпочався археологічний сезон. 40 студентів-практикантів беруть участь у розкопках під керівництвом історика Кирила Горбенка.

У городищі близько 20 приміщень. Роман Козленко, заступник керівника експедиції, каже:

  • Ми з вами знаходимося на передмісті городища Дикий сад, біля найбільшого на теренах цього городища приміщення площею понад 100 квадратних метрів. Це приміщення не тільки велике для цього городища, але й найбільше у цій археологічній культурі Білоозерській.

    Роман Козленко, помічник керівника експедиції, розповідає:
  • За сьогодні у цьому приміщенні, окрім фрагментів кераміки, ми також знайшли ось такий кам’яний виріб із граніту, який ми називаємо курант. Елемент для розтирання зерна або такі камінці використовувалися в якості снарядів. Тобто такі бойові елементи, які використовувалися у якості оборони або нападу.

Займається розчищенням території 18-річна Наталі Бурякова. Дівчина вивчає історію. В експедиції вперше, каже:

  • Для археологічної праці необхідно прибирати траву, оскільки це допомагає побачити культурний шар і місце для подальших розкопок. Це складно, це нелегка праця. Але коли ти відчуваєш, що ти долучаєшся до археологічних розкопок – це надає тобі якихось сил та мотивації працювати далі.

Кирило Горбенко досліджує Дикий сад з 1994 року. Розповів, яку роботу виконали та що планують зробити до кінця археологічного сезону:

  • Вчора і сьогодні зачистили основну площу території. Вже почали підіймати перші артефакти, які ми знайшли в господарчих ямах на тих ділянках, які не розкопували в минулому сезоні. Є що досліджувати на цій пам’ятці. І кожного року якісь нові знахідки, яких не було раніше ми знаходимо. Але зараз дуже актуальним стає питання про те, щоб створити музей просто неба на цій території.

Археологічний  сезон триватиме до  кінця вересня 2019 року.

 

Авторка: Світлана Кльосова

Операторка: Юлія Кускова