У Миколаєві вшановували пам’ять жертв депортації кримських татар

14:49, 18 тра. 2019
 
У Миколаєві вшановували пам’ять жертв депортації кримських татар

У Миколаєві, біля пам’ятника Небесній сотні, вшановували пам’ять жертв депортації кримських татар.
На захід прийшли 20 людей з кримськотатарськими та українськими  прапорами.  Серед них  Володимир Лісняков. Говорить, вшановувати пам’ять жертв депортації кримських татар приходить третє. 

Власне про свободу говорить і організаторка заходу, кримська татарка - Феруза Ібрагімова. Три роки жінка живе в Миколаєві. Проводить аналогію між подіями 75-річної давнини з сьогоденням на її Батьківщині – в Криму.
- Режим Росії такий, що не дозволяє людям розмовляти. І людина, щоб себе захистити, вона це робить мовчки. Але і ту людину, яка робить це мовчки, її теж забирають, штрафують. Мабуть, ви бачили, люди виходять у Криму на одиночні пікети з плакатами - мій син не терорист.

Біля пам’ятника Небесній Сотні присутні висловили німу підтримку громадському руху «Кримська солідарність».

На захід прийшла також миколаївська художниця Світлана Чебанова. На її плакаті рядки з кримськотатарського гімну.
Світлана Чебанова каже:
- Тут написано: «Я поклявся кров обмити з ран твоїх, народе мій». В принципі, я б радила всім, хто цікавиться, і кого може зацікавить кримськотатарська культура або історія народу, можливо почати з історії створення гімну їхнього, почитати переклади, щоб краще розуміти про що це.

Анар Ахундов, голова міської ради національно-культурних товариств, говорить:
-  Захід, який відбувається сьогодні, як в Миколаєві, так і на теренах України, дуже важливий. Важливий тим, щоб ми цим нагадували, що жахливе минуле не повинно повторитись в нашому сучасному житті. Адже за час  депортації кримських татар були депортовані і болгари, і німці, вірмени, і я схиляю голову перед цими народами, які змогли зберегти себе, примножитись, і нести свою культуру, традиції і звичаї до сьогодні - в  2019 році.


Авторка: Катерина Балєєва

Оператор: Олександр Попов