Чи заборонять миколаївцям встановлювати газові колонки та бойлери

17:58, 14 тра. 2019
 
Чи заборонять миколаївцям встановлювати газові колонки та бойлери

Уряд обмежив можливість відмовитись від централізованого опалення та постачання гарячої води з травня 2019 року.   Чи стосується це нововведення Миколаєва та чи заборонять миколаївцям встановлювати газові колонки та бойлери - далі в матеріалі.

Христина Гаркуша живе в Миколаєві. Жінка говорить, що бойлером в її сім’ї  користуються протягом 15 років. Місяць тому апарат вийшов з ладу.
- Заходила на сайти різні. Де дешевше, де якість краща, де що - випадково натрапила на те, що якийсь Закон, що ставити тепер бойлери чомусь не можна. Як можна заборонити Законом не ставити бойлери? Де брати гарячу воду? У тазиках митися?

Директор обласного комунального підприємства «Миколаївоблтеплоенерго» Микола Логвінов говорить, що централізованого гарячого водопостачання в Миколаєві немає більше 10 років.
- Гаряча вода подавалася тільки в опалювальний період. Тобто 5-6 місяців на рік. Люди ж решту часу теж хочуть митися і користуватися гарячою водою. Це перше. Друге, мережі гарячої води внутрішньобудинкові давно прийшли в непридатність, вони знищені років 10 тому. Мережі зовнішні, які йдуть від котелень, теж прийшли в непридатність.

У 2018 році ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», виконуючи рішення міськради,  демонтувало мережі подачі гарячої води. Гроші, вилучені від збуту металу, витратили на підготовку до опалювального сезону 2019 року.
- Ще один постачальник тепла – Миколаївська ТЕЦ, востаннє подавав гарячу воду в 2014, - говорить головний інженер підприємства Федір Шевченко, - у три райони міста: Центральний, Заводський та Інгульський.

 

 

Рішення Уряду стосується тільки тих міст України, в яких ще працюють системи подачі централізованого гарячого водопостачання. Про Миколаїв  не йдеться, - говорить юристка Ольга Савицька.

Авторка:  В. Андрушків
Операторка: Ю. Кускова