Запроваджується пеня за несвоєчасну сплату комунальних та житлових послуг

15:37, 14 тра. 2019
 
Запроваджується пеня за несвоєчасну сплату комунальних та житлових послуг

Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» за несвоєчасну сплату комунальних послуг боржники виплачуватимуть пеню. 
Щодня прострочення буде нараховувати пеню – в 0,01%. Таким чином, при заборгованості в 5 000 грн один день прострочення коштуватиме 50 копійок, місяць - 15 гривень, три місяці - 45. Пеня не може бути більшою від самої суми заборгованості. 

Ігор Набатов, юрист департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради, каже:

  • Закон – він визначає, що з першого травня 2019 року запроваджується пеня за несвоєчасну сплату комунальних та житлових послуг. Але в договорах діючих між співвласниками, мешканцями, споживачами нарешті та надавачами послуг це питання не визначене. Тому для того, щоб запровадити це, необхідно укласти новий договір. Для того, щоб укласти договір, необхідно звертатися до кожного співвласника і ця процедура є досить тривалою. Але це буде зроблено і сума  пені буде визначена саме в договорі.

Пеня не нараховуватиметься на старі борги. Крім того, є випадки, в яких споживач послуг може не сплачувати штраф. Ігор Набатов, юрист департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради, говорить:

  • Закон передбачає таку можливість. У випадку, якщо несплата за житлово-комунальні послуги сталася не з вини громадян, а з причини того, що вони несвоєчасно отримали субсидію. То вони, якщо докажуть таку обставину, звільняються від оплати пені.

За словами юриста департаменту житлово-комунального господарства Ігора Набатова,  станом на перше травня борг миколаївців за воду та поставку тепла становить 93 мільйони гривень.

Авторка: Світлана Класова
Операторка: Юлія Кускова