Вступила в силу нова редакція Закону «Про житлово-комунальні послуги»

14:58, 14 тра. 2019
 
Вступила в силу нова редакція Закону «Про житлово-комунальні послуги»

   Першого травня в Україні вступила в силу нова редакція Закону «Про житлово-комунальні послуги», згідно з якою споживачі щомісяця сплачуватимуть абонплату за надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води.
   41-річний Павло Гарєєв голова Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Живе в однокімнатній квартирі. Розповів, якими комунальними послугами користується та скільки щомісяця сплачує за них:

  • Води я споживаю на місяць десь чотири куби. Це трохи більше 80 гривень. Електроенергії споживаю 150 кіловат – це приблизно 175 гривень. І я не розумію, чому я повинен сплачувати за цю послугу більше, ніж те, що я сплачую по факту.

Чоловік сплачувати абонплату не бажає, каже:

  • Це черговий крок нашої влади для того, щоб залізти поглибше людині в карман. Вибачте, але якщо я заходжу до супермаркету, щоб купити той чи інший продукт, я сплачую лише за ту послугу, яка мені була надана. Тобто за ту продукцію, яку я купляю. Я не сплачую за те, що заходжу в цей супермаркет. Може, нам потрібно ще в магазини зробити платний вхід. Тому, чесно кажучи, я не розумію постановку цієї абонплати. Я проти.

  Згідно з Законом України «Про житлово-комунальні послуги» абонплата запроваджується не на всі комунальні послуги. Ігор Набатов, юрист департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради, каже:

  • Вона запроваджується не для всіх комунальних послуг, а лише для частини. Так Закон визначає, що вона запроваджується для таких послуг, як  холодне водопостачання та водовідведення, гаряче водопостачання та водовідведення та послуга з поставки тепла для населення. Що стосується проекту, то можна сказати, що послуга з водовідведення гарячого та холодного, а також тепла буде складати приблизно 30 гривень 68 копійок, по моїм розрахункам, а що стосується послуги з вивезення твердих побутових відходів, то вона буде запроваджуватися у розмірі 14-15 гривень.

  Є обставини, за яких громадяни можуть не сплачувати абонплату. Абонплата спрямовуватиметься на відшкодування витрат виконавця, у тому числі – на здійснення розподілу послуг між споживачами, на стягнення плати за спожиті комунальні послуги, на обслуговування розподільчих приладів та вузлів обліку.

Авторка: Світлана Кльосова
Операторка: Юлія Кускова