ОПОРА заявила про результати другого туру президентських виборів

13:05, 22 кві. 2019
 
ОПОРА заявила про результати другого туру президентських виборів

   За даними окружних виборчих комісій, на Миколаївщині проголосували 873 462 виборці, що становить 60,3% від загальної кількості зареєстрованих. Базуючись на звітах  офіційно зареєстрованих спостерігачів, ОПОРА заявляє про такі результати другого туру президентських виборів: Володимир Зеленський - 73,2%, Петро Порошенко - 24,3%. Кількість недійсних бюлетенів 2,5%. Про це повідомив Дмитро Баштовий, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області, на прес-конференції.

Дмитро Баштовий, координатор спостереження громадянської мережі ОПОРА, розповідає:

  • Загалом виборчий процес повторного голосування відбулось в рамках законодавства. І причин стверджувати, що процес пройшов не демократично, в нас немає на то підстав. По-друге, ті порушення, які були зафіксовані вони стосувались більше питань організаційного плану, а порушення виборців такі, які б не мали ніякого впливу на результат волевиявлення.

На прес-конференції Дмитро Баштовий озвучив інформацію щодо кількості порушень у день голосування. Говорить, що їх більше, ніж  під час виборів першого туру – 31 березня.

Дмитро Баштовий, координатор спостереження громадянської мережі ОПОРА, розповідає:

  • Нами було зафіксовано загалом 16 порушень виборчого законодавства в день повторного голосування. З них 10 стосувались порушень з боку комісій – дільничних виборчих комісій, а 6 – з боку виборців. Відповідно ми можемо сказати, що ці порушення були по всіх округах, що свідчить про те, що це не було якоюсь фальсифікацією чи запровадження якоїсь схеми.

Часу на формування дільничних виборчих комісій та навчання їх членів у другому турі було менше, говорить Дмитро Баштовий, а  порушення – ситуативні, пов’язані з незнанням законодавства. Наприклад,  завчасний початок ранкового засідання, пропечатування бюлетенів у неналежний час, відчинений сейф з бюлетенями, в деяких комісіях не вели протокол засідання тощо.

Щодо виборців, зафіксовано порушення таємниці  голосування.

Також деякі виборці псували аркуш для голосування. У селі Кінецьпіль на дільниці номер 480 558 чоловік розірвав бюлетень і вкинув у виборчу скриню. Аналогічні дії ця людина вчинила 31-березня, каже Дмитро Баштовий. Решта, зокрема, процес прийому протоколів від дільничних виборчих комісій пройшов без проблем, зараз вони всі прийняті та опрацьовані.