Археологічні дослідження в контексті європейської історії | 30.04.2021

30 кві. 12:15


З 5 по 6 травня 2021 року в Миколаєві відбудеться Міжнародна конференція «Борисфеніка. Археологічні дослідження острова Березань у контексті європейської історії» (пам’яті В.В. Крутілова).
 
Які питання обговорюватимуть у рамках конференції? Чому українські археологи використовують методології дослідження історичного процесу в європейському контексті?
 
19 квітня 2021 року в Контакт-центрі при Миколаївській міській раді зареєстрували звернення Людмили Зайцевої щодо встановлення нею факту землерийних робіт на території пам’ятки археології, яка знаходиться в Заводському районі Миколаєва.З метою перевірки цього факту, співробітники відділу охорони культурної спадщини управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради поїхали обстежити територію пам’ятки археології національного значення «Поселення і некрополь «Дідова Хата І», яку постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2009 № 928 занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України (охоронний № 140003-Н).
  • Якими є наслідки несанкціонованих землерийних робіт, що призвели руйнування пам’ятки археології національного значення «Дідова Хата І»?
  • Чи встановили, хто пошкодив археологічну пам’ятку і яким може бути покарання?
26 квітня 2021 року на своїй сторінці в Фейсбуці громадський активіст Ілля Зелінський написав, що пошкодили пам‘ятку національного значення Козирка – і у Миколаївському районі. Під час будівельних робіт із ремонту траси в Парутине, частково знищили культурні шари охоронної зони та оборонних споруд городища. Частину пам‘ятки зрізали для майданчику під будівельні матеріали, на частині території зробили відвали ґрунту. Археологів перед тим, як розпочати будівельні роботи, не залучали.
  • Чому це сталося?
  • Якою нині є ситуація щодо збереження й дослідження розграбованого в 2020 році скіфського кургану в Казанківському районі?
  • Що можна зробити, аби зупинити руйнування археологічних пам’яток у Миколаївській області? Яким є європейський досвід захисту подібних об’єктів?
Гості студії:
  • старший викладач МНУ ім. В. Сухомлинського, науковий співробітник Інституту археології НАН України Олександр Смирнов,
  • голова ГО «Бузький Гард» Ілля Зелінський.
Коментар: в.о. начальника управління культури, національностей та релігій Миколаївської облдержадміністрації Віталій Бойченко.
 

Ведуча програми – Тетяна Бакоцька.

Інші випуски
Більше відео