21.05.2020. Всесвітній день вишиванки

21 тра. 12:15


Цьогоріч День вишиванки святкуємо сьогодні, 21 травня. У зв’язку з обмежувальними заходами під час пандемії цього року масових заходів не проводитимуть. Але Дню вишиванки присвятили чимало онлайн акцій. Про це повідомили на сторінці оргкомітету Всесвітнього дня вишиванки у Фейсбуці. У повідомленні зазначили, що свято в цьому році присвячено українській родині та родоводу. У такий спосіб організатори свята прагнуть заповнити пустку в інформаційному просторі й привернути увагу українців до того, що кожен український рід є частиною кореня, з якого виростає Україна. У повідомленні наголошують: «Закликаємо кожного присвятити карантинний період дослідженню власного роду. Формування дерева роду – не тільки захоплива справа, це – вкрай важлива складова повернення історичної пам’яті цілого народу. Розпитайте у старших родичів про своїх пращурів, звідки вони родом, ким були і які мали прізвища. Ви відкриєте для себе багато несподіваних фактів про примусові переселення, зросійщення, участь у визвольній боротьбі, репресіях, втратах родини під час голодоморів».

У День вишиванки миколаївські студенти розпочали флешмоб у соціальних мережах, до якого запрошують приєднауватися всіх миколаївців. Для участі потрібно розмістити фото в традиційному українському одязі та розповісти, яке значення для вас має українська вишиванка. Про це написала на своїй сторінці у Фейсбуці заступниця голови Миколаївського міжрайонного осередку «Просвіта» імені Миколи Аркаса Владлена Руссова.

Яким чином це свято сприяє консолідації суспільства?

Чому миколаївці приєднуються до онланй акцій?

Гості студії:

  • доктор філологічних наук, професор, завідувачка кафедри української філології та міжкультурних комунікацій ЧНУ імені Петра Могили Тетяна Шестопалова,
  • кандидатка філологічних наук, заступниця голови Миколаївського міжрайонного осередку «Просвіта» імені Миколи Аркаса Владлена Руссова.
  •  учасниця флешмобу «Вишиванка 2020», студентка 5-го курсу Анастасія Слободянюк,
  •  учасниця флешмобу «Вишиванка 2020», студентка 4-го курсу Вікторія Козоріз,
  •  наукова співробітниця Миколаївського обласного краєзнавчого музею Світлана Романенко,
  •  директор Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Василь Шуляр,
  •  громадська активістка Катерина Стоколяс.

Ведуча – Тетяна Бакоцька.

 

Інші випуски
Більше відео